Minden, amit a napokban érkező energiaszámlákról tudni kell

Minden, amit a napokban érkező energiaszámlákról tudni kell

Ezekben a napokban kezdik kiküldeni az új energiaszámlákat a társasházaknak, a nagycsaládosoknak és a többgenerációs családi házban élőknek.

Ezeken az elszámolásokon már megjelennek az érintetteknek járó többletkedvezmények is. Az MVM arra hívja fel a figyelmet, hogy lesznek, akik egyszerre több számlát is kapnak, ugyanakkor ők a feltüntetett határidőn túl, december 15-ig fizethetnek, és kamatmentes részletfizetést is igényelhetnek – számolt be róla az M1 Híradója.

Már sokan megkapták az új rezsiszámlákat. Az elhúzódó orosz–ukrán háború, illetve az elhibázott brüsszeli szankciók miatt Európában drasztikusan emelkednek az energiaárak.

A magyar kormány célja továbbra is az, hogy megvédje az embereket az elszabaduló energiaáraktól.

Ezért augusztus 1-jén életbe léptek az új rezsicsökkentési szabályok, amelyek szerint az átlagfogyasztásig továbbra is mindenkinek a piacinál lényegesen olcsóbb a villanyáramot és a gázt biztosít a szolgáltató.

A villamos energiánál az átlagfogyasztási limit 2523 kilowattóra, a földgáznál pedig 1729 köbméter évente. Így gázból havonta átlagosan 144 köbmétert, villanyból pedig 210 kilowattórát használhatnak az emberek rezsicsökkentett áron. Az árak sokkal alacsonyabbak mint a piacon, hiszen rezsicsökkentéssel a gáz köbméteréért 102, az áramért pedig kilowattóránként 36 forintot kell fizetni.

A rezsicsökkentés azokban a társasházakban is tovább védi az embereket, ahol egy gázóra jut az összes lakásra. Ilyenkor a lakások száma alapján számolják az átlagfogyasztást.

Augusztustól a társasházak földgáz esetében kedvezményes többletmennyiségre jogosultak,

erről eddig már több tízezer társasház tett nyilatkozatot. Októberben pedig megkezdődött a számlák kiküldése a társasházaknak, a nagycsaládos ügyfeleknek, valamint elindult a többletkedvezmény érvényesítése a többgenerációs családi házban élő fogyasztói közösségek számláiban is.

Az MVM ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy azok a lakossági ügyfelek, akiknek az elmúlt időszakban a cég még nem állított ki számlát, egyszerre több számlát kapnak, amelyek fizetési határideje megegyezik.

Mivel az egyidejű befizetés jelentős anyagi teherrel járhat, a számlákon feltüntetett fizetési határidőn túl mindenkinek lehetősége lesz halasztott módon, kamatmentesen december 15-ig kiegyenlíteni a számlákat, és részletfizetésre is lesz lehetőség.

hirado.hu

#kapcsolódó

A héten megkezdődik a csomópontfejlesztés a László utca – Belső körút kereszteződésében

A héten megkezdődik a csomópontfejlesztés...

Cél a csomópont biztonságossá tétele.

Házi Gyermekorvosok Egyesülete: intenzívebb lesz az idei influenzaszezon

Házi Gyermekorvosok Egyesülete: intenzívebb...

Az influenzavírus terjesztésében a gyermekek kiemelt szerepet játszanak – a...