Rendkívül népszerű az új magyar állampapír

Rendkívül népszerű az új magyar állampapír

A nemzetközi inflációs helyzet miatt egyre többen vásárolják a kimagaslóan jó hozamokat nyújtó új magyar állampapírokat. Szakértők szerint azért is örvend töretlen népszerűségnek az állampapír, mert a jó kamatozás mellett a befektetett összeg kamatadómentes, és az államkincstárnál vagy postákon váltott értékpapírok után nem számolnak fel kezelési költséget.

Az állampapír nagy előnye, hogy a biztonság mellett a legjobb, közel 12 százalékos kamatokat szavatolja – mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője szerdán az M1 Ma reggel című műsorában. Hozzátette: az is egy szempont lehet, hogy öröklés esetén semmiféle illetéket nem kell fizetni ezen megtakarítások után.

Binder István kiemelte, nagyon sokan keresik az inflációhoz igazodó és afölött kamatprémiumot szavatoló papírokat.

Ilyen a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), amely most jelent meg, szeptemberben, 11,75 százalékos fix kamattal indult, ezt követően pedig 4 és 6 éves futamidőre szavatol majd akár 1,5 százalék kamatprémiumot.

Akik még inkább a biztonságra törekszenek, azok a fix kamatozású papírokat vásárolhatják, itt is lehet találni jócskán 10 százalék fölötti kamatozásúakat.

A szóvivő felhívta a figyelmet, hogy például

a Magyar Állampapír Pluszt vagy Kincstári Takarékjegyet a postán is meg lehet vásárolni, nem szükséges bankba vagy a kincstárba sem bemenni, és szerződést sem kell kötni, csupán egy nyilatkozatot kell tenni, hogy a feltételeket megismerték.

Aláhúzta: a kincstárnál mind a számlavezetés, mind a papírok vétele, és ha a megfelelő időben lejáratig tartjuk, akkor az eladása is költségmentes, ezzel szemben a hitelintézeteknél az értékpapírszámla vezetése pénzbe kerül, a vételi és eladási jutalékokat pedig az egyes intézetek határozzák meg egyedileg. Így aki csak állampapírt venne, annak a kincstárhoz ajánlott fordulnia, a bankoknál viszont befektetési jegyeket, részvényeket is lehet vásárolni.

Az állampapírok kamatadómentessége kapcsán elmondta: aki 2019. június 1-je után kibocsátott papírt vásárol, az mentesül a 15 százalékos kamatadó megfizetése alól.

Binder István rámutatott, hogy ebben a pillanatban több mint 10 700 milliárd forintnyi háztartási vagyon hever lekötetlenül bankoknál, és körülbelül ugyanennyi a „párnacihában”, ez a lehető legrosszabb megoldás, most olyan időket élünk, amikor foglalkoznunk kell a pénzünkkel, hogy az tartsa az értékét és megfelelő hozamot kaphassunk.

A szóvivő ismertette, a megfelelő befektetés kiválasztásához számos helyen kaphatnak segítséget az érdeklődők, mind az MNB, mind a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatához fordulhatnak.

Az Állampapír.hu weboldalon könnyen tájékozódhatunk, továbbá 68 városban, minden megyeszékhelyen és jó néhány budapesti kerületben működnek kincstári fiókok, ahol percek alatt nyithatunk számlát, és egyszerűen tudunk akár ott is adni-venni, akár a WebKincstáron is forgalmazhatók ezek az értékpapírok.

hirado.hu

#kapcsolódó

Tar Dánielt elhalmozzák szerepekkel

Tar Dánielt elhalmozzák szerepekkel

A 26 éves színész egyik próbáról a másikra rohan, és kis túlzással szinte minden...

Szijjártó Péter: „Nyíregyháza az egyik legvonzóbb beruházási célpont lesz”

Szijjártó Péter: „Nyíregyháza az egyik...

A külgazdasági és külügyminiszter szerint minden feltétel adott, a kormány...