60 milliárdos beruházással 400 új munkahely jön létre Nyíregyházán

60 milliárdos beruházással 400 új munkahely jön létre Nyíregyházán

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten jelentette be.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten bejelentette: a Boysen Battery Components Hungary Kft. Nyíregyházán, a Déli Ipari Parkban valósítja meg a vállalat első nemzetközi beruházását. Ennek értéke 60 milliárd forint, melyhez a Magyarország Kormánya 5,6 milliárd forint támogatást nyújtott, ezzel 400 új munkahely jön majd létre városunkban. A cégcsoport 16, 5 hektáros területen a BMW gyár számára az elektromos autókhoz alkatrészeket, takaró-tartólemezeket fog gyártani, a legmodernebb energia- és környezetvédelmi technológiák alkalmazásával, teljes mértékben szén-dioxid semlegesen.

A cégcsoport eddigi legnagyobb beruházása

A német Boysen csoport 27 telephelyen van jelen világszerte, a jövőben pedig Nyíregyházán valósítja majd meg az eddigi legnagyobb beruházását: elektromos autókhoz kapcsolódó alkatrészeket fog előállítani a BMW debreceni gyára számára – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a zöldmezős beruházás budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, a cég a legmodernebb technológiára épülő gyárat megújuló energiára alapozza majd.

Klímasemlegességi célok, csökkenő károsanyag-kibocsátás

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy az utóbbi években a világgazdaság kétszer is a „feje tetejére állt”, így minden bizonytalan, csak egyetlen folyamat zajlik rendíthetetlenül: az elektromos autók térnyerése. – Az EU az egyik élharcosa a 2050-es klímasemlegességi célok elérésének, az elektromos autóipari átállás határozott EU-s politikai döntéssorozat eredménye, ugyanis a közlekedés a környezetszennyezés egyik legfőbb forrása, átalakítása nélkül nem csökkenthető hosszú távon és nagy mértékben az ágazat károsanyag-kibocsátása. Ezért is furcsa, amikor önmagukat zöldnek nevező politikusok az elektromos autóiparral szemben érvelnek, és azt próbálják meg felhasználni valamifajta zavarkeltésre és balhézásra – hangsúlyozta.

Magyarország is beszállt a versenybe, a világ legjobbjai között vagyunk

A miniszter fontosnak nevezte az elektromos autók gyártásához szükséges kapacitások létrehozását, s hangsúlyozta, hogy ezen beruházásokért „őrületes” európai verseny indult meg. Aki pedig beruházásokat tud magához vonzani, annak lehet esélye arra, hogy elkerülje a recessziót és a tömeges munkanélküliséget. Hozzátette, hogy hazánk is benevezett ebbe a versenybe, és e téren a világ legjobbjai között van.

Modern technológiával, megújuló energiákra alapozva

Szijjártó Péter elmondta, ez a beruházás bejelentés is egy újabb bizonyíték arra, hogy a kelet-magyarországi gazdaságfejlesztési stratégiánk sikerrel járt, hiszen egy nagy debreceni gyárhoz kötődő nagy beszállító vállalat Nyíregyházára viszi a beruházását.

nyiregyhaza.hu

– A Friedrich Boysen GMBH az első magyarországi beruházásáról döntött, amely 60 milliárd forintos értéket képvisel, 400 új munkahelyet hoz létre, és a kormány 5,6 milliárdos támogatást biztosít ehhez a 60 milliárd forintos beruházáshoz. Ebben a gyárban a BMW gyár számára fognak akkumulátor takarólemezeket gyártani – szeretném elmondani mindenkinek, hogy világosan megértse, tehát a BMW gyár számára fognak akkumulátor takarólemezeket gyártani –, reméljük, hogy ebből majd minden szó érthető lesz, nem csak a középsőt fogják kivenni egyesek. És ez a cégnek az első olyan beruházása világszinten, ahol kizárólag elektromos autókhoz kapcsolódó alkatrészeket fognak gyártani, sőt, a vállalatnak ez az első nemzetközi megrendelése ezen a területen. Itt a legmodernebb technológiájú gyár épül, magas automatizáltsággal, megújuló energiára alapozva, tehát Co2 tekintetében a legkibocsátásmentesebb gyára lesz ez a vállalatcsoportnak, amely 100 éves hagyománnyal rendelkezik, és Németországban még senkinek nem volt vele semmi baja – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Tudatos fejlesztési folyamat eredménye az újabb beruházási siker

Dr. Kovács Ferenc polgármester a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón emlékeztetett, az újabb gyár Nyíregyházára történő települése egy tudatos fejlesztési folyamat eredménye, 3 évvel ezelőtt ugyanis célul tűzték ki a munkahelyteremtő beruházások ösztönzését. Az eredményes működésnek köszönhető, hogy egyre népszerűbb a város cégek körében, a német Boysen cégcsoport pedig most 16,5 hektárt meg is vásárolt.

Színvonalas munkahelyek

– Szeretnénk színvonalas munkahelyeket teremteni Nyíregyházán, amihez hozzájárul most a német cégcsoport Nyíregyházára történő települése is. Bízom benne, hogy elégedettek lesznek városunkkal, mi pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy otthon érezzék magukat Nyíregyházán – fogalmazott.

nyiregyhaza.hu

50 ezer négyzetméteren terül majd el az új gyár – mely teljesen szén-dioxid semlegesen fog működni – és négy területre oszlik: présüzem; gyártósorokkatódos merítéses felületkezelés és porfestéses felületkezelés, valamint minőség ellenőrzés.

A tervek szerint a gyár 2025-re állhat majd üzembe a szabolcsi megyeszékhelyen.

További részletek a Nyíregyházi Televízió keddi Híradójában, és a szintén keddi Nyíregyháza Most című közéleti magazinjában.

Szerző: Bruszel Dóra

#kapcsolódó

Jelentős fejlesztést hajtott végre a magyar tulajdonú DSC 2000 Kft. Nyíregyházán

Jelentős fejlesztést hajtott végre...

A DSC 2000 Kft., amelynek fő profilja a fém- és acélszerkezet gyártás, valamint...

Téli üzemmód a Magyar Közút Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságán

Téli üzemmód a Magyar Közút Szabolcs-Szatmár-Bereg...

44 kombinált járművel, 9 nagy teljesítményű hómaróval és 5 rakodógéppel igyekeznek...