Szikrázó őszi napsütés a Sóstói Múzeumfaluban. Ideális idő a Szünetelő tematikus programjaihoz, melyet már évek óta megrendeznek a skanzenben. A programok főként az őszi szünetet töltő gyerekeknek, valamint a velük érkező szülőknek, nagyszülőknek és barátoknak szólnak.
Tökre tök
– Ezeken a tematikus napokon úgy dolgozzuk fel a múzeumfalunak a dolgait, információit, üzeneteit, hogy egy kicsit keretrendszerbe foglaljanak. Mivel ősz van, természetesen a tematikus napokban a tök például előkerül, és azért emelem ki a tökös napunkat, mert halloween miatt nagyon sokan úgy gondolják, hogy ez egy remek angolszász ünnep, amit meg kell ünnepeljünk. Hát nem így van, mert a magyar néphagyományban is egy nagyon fontos dolog volt a fonók idején, ilyenkor ősszel például vagy Márton-nap kapcsán is, hogy tököt faragtak. Tehát mi, magyarok is faragtunk tököket, nem öltöztünk fel ijesztő embereknek. Maga a tök és a tökbe elhelyezett mécsessel viszont a fonóban a fiúk a lányokat ijesztették az utcában. Tehát van nekünk is néphagyományunk, nem kell magunkra aggatni mindenféle külföldi dolgot. A saját hagyományaink is előtérbe kerülhetnek. A sütőtököt, ha megcsípi a dér, kóstoljuk meg együtt. Emellett például a tökös napunkon rengeteg kézműves tevékenységgel is várjuk a kedves látogatókat, tematikus tárlatvezetésre is, népi játékra is
– mondta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu területi múzeumigazgatója.
Tengernyi tengeri
Szerdán a természet kincsei és a magok világa kerül a középpontba. A látogatók felfedezhetik a magtárat, néhány hasznos jótanácsért ellátogathatnak a patikába és a gyertyaöntő műhelyben gyertyát is készíthetnek. Baloghné Szűcs Zsuzsanna kiemelte, minden napnak a lényege, hogy valami finomságot kóstoltassanak meg. – Pókos napunk is van például, amiben a mesenapunk kapcsán egy meséhez kapcsolódóan egy interaktív területet dolgoztunk ki és alkottunk meg, amelyet a látogatóknak a szíves figyelmébe ajánlunk. És ha már itt vagyunk, lassan minden kukoricát letörnek, akkor egy kukoricás napot is tartunk. Ezt a népi ételt, ami a heti táplálkozásban, a paraszti kultúrában abszolút jelen volt, kezdjük kiűzni a táplálkozásunkból, vagy például az olaszoktól vesszük át. De azt gondolom, hogy a magyar népi táplálkozásnak is megvan a kiegyensúlyozottsága. A kukoricás ételek, a kukoricának minden egyes elemének a felhasználhatóságát bemutatjuk ezen a kukoricás napon, ráadásul élőszavas mesével, népi hangszer bemutatóval is.
– A programsorozat célja, hogy a látogatók lelassuljanak, és alaposan felfedezzék a múzeumfalu 9,5 hektáros területét. Éppen ezért Baloghné Szűcs Zsuzsanna szerint érdemes megtekinteni az időszaki kiállításokat is. November 8-án pedig Márton-napi vigasságra várják az érdeklődőket.
Molnár-Körtvélyfáy Zsófia