Befejeződött a Szent István és a Szarvas utcák felújítása

Befejeződött a Szent István és a Szarvas utcák felújítása

A projekt célja a biztonságosabb közlekedési feltételek és körülmények megteremtése valamennyi közlekedő számára.

Elkészült két fontos belvárosi útszakasz felújítása. A Szent István és a Szarvas utcák korszerűsítésére több mint 580 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata. A komplex felújítások a burkolat javítása mellett többek között buszöblök és okoszebrák kialakítását is tartalmazták.

A Szent István utca műszaki átadás-átvétele augusztus utolsó napjaiban megtörtént, már két hónapja korszerű utakon járhatnak az autósok, kerékpárosok és gyalogosok egyaránt ezen a szakaszon. Itt a beruházás részeként 535 méteren megújult az útfelület és a Nádor utcai körforgalom, új gyalogátkelőhely épült, a Béla utcai kereszteződésnél pedig okoszebrát alakítottak ki. A vakok és gyengén látók számára pedig taktilis burkolati jelzők kerültek a zebrák közelébe, így ők is biztonságosan tudnak közlekedni.

Sokéves előkészítő munka

Ez pedig már a felújított Szarvas utca. Reggeltől estig, minden napszakban nagy itt a forgalom, ezért különösen fontos volt a felújítása.

A közúti infrastruktúra-fejlesztésben – a felújításokat is ide értem – nagyon nagyot léptünk előre az elmúlt tíz évben, de azt tudni kell, hogy ezek a projektek mindig úgy történnek, hogy mire a kivitelezés megindul, addig több év eltelik. Többéves előkészítő munka szükséges, felmérünk, értékelünk, kalkulálunk, hogy mennyibe kerülne, várjuk a pályázati kiírást, megpályázzuk és megnyerjük. Ekkor indulhat a projekt. Több nagyon fontos nagy forgalmú utat tudtunk felújítani, ennek a projektnek a része a Szarvas és Szent István utca. A többi projektre is jellemző, hogy százszázalékos támogatást nyertünk, ez a két utca 582 millió forintba került” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc polgármester a hétfő délelőtti bejáráson.

Komplex beruházás

A Szarvas utcán a burkolat felújításán túl kicserélték az útszegélysort az út mindkét oldalán, megújultak a meglévő parkolóhelyek, valamint két buszöblöt is kialakítottak. Utóbbi jelenti a biztonságos és dinamikus haladást a járműveknek. Ezen a szakaszon is taktilis jelzések segítik a vakok és gyengén látók közlekedését, a Szarvas és Kereszt utca kereszteződésében okoszebra épült, a Szarvas utca – Országzászló tér jelzőlámpás csomópont geometriai kialakítását pedig korrigálták a szakemberek, így még biztonságosabbá vált a kereszteződés. Ezeken túl a zöldfelületeket is rendbe rakták és füvesítettek ezen a belvárosi szakaszon. A két utcában összesen 1100 méter hosszan újult meg burkolat, illetve 1400 méteren a csapadékvíz elvezető rendszer felújítása is megtörtént.

További útfelújítások

Itt nem állunk meg, most is folyamatban van a Debreceni út – Luther utca, a Hunyadi utca korszerűsítése, amivel a nagykörúton belül gyakorlatilag minden nagy forgalmú utat felújítunk. További két nagy forgalmú út felújítása is befejeződik november 15-re, a Kollégium utca Nyírszőlősben, illetve a Derkovits utca a Kertvárosban” – tette hozzá a polgármester.

Az útfelújítások pozitív eredményeit a közlekedés minden résztvevője érzékelheti, az autósok, kerékpárosok és gyalogosok egyaránt. A belvárosi szakaszok felújítása mellett az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a lakóutcák korszerűsítésére is, azokra a fejlesztésekre egy külön ötmilliárd forintos keretet biztosít a kormány a városvezetés számára.

Szerző: Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Nagy erőkkel vonultak tegnap este a tűzoltók a nyíregyházi Toldi utcára

Nagy erőkkel vonultak tegnap este a...

Kitelepítésre, kimenekítésre nem volt szükség.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala pályázatot hirdet

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri...

Gazdasági ügyintéző – Vagyongazdálkodási Osztály