Fekete hattyú fiókák keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban

Fekete hattyú fiókák keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban

Fekete hattyú fiókák keltek ki a Nyíregyházi Állatpark Ausztráliát bemutató kifutórendszerében.

A vízimadarakkal és benett kengurukkal társbérletben élő fekete hattyú pár gondoskodóan neveli 5 pihés fiókáját.

 

A monogám párkapcsolatban élő állatok nemcsak az utódnevelés feladataiban osztozkodnak, de már a tojások költését is -40 napon át- felváltva végezték. A jelenleg 10 napos kishattyúk még merőben máshogy néznek ki, mint szüleik hiszen míg a felnőtt állatok tollazata teljesen fekete, a fiókák világosszürke pihés tollazattal rendelkeznek.

 

Míg a hazánkban élő 3 hattyúfaj a bütykös, a kis és az énekes hattyú is fehér tollruhát visel, az Ausztráliában őshonos fekete hattyú (  (Cygnus atratus) )tollazata - a fehér evezőtollak kivételével- fekete, csőre pedig piros.

 

Bár a fajnak Ausztrália az őshazája, betelepített madárfajként Új-Zélandon és Európában is előfordul. Tavak, folyók és mocsaras területek közelében él, ahol tápláléka nagyrészt olyan vízinövényekből áll melyek a víz felszíne alatt nőnek.

Mint minden réceféle, a fekete hattyú is egyszerre vedli le evezőtollait, ezért átmeneti időre (nagyjából 4-5 hétre) röpképtelenné válik. Ilyenkor nagyobb lagúnákon, folyótorkolatokban vagy tavakban nagy csapat -több ezret számláló-vedlő madár gyűlhet össze.

Nyíregyházi Állatpark

#kapcsolódó

Ma is szükség lesz az esernyőre, mutatjuk, hol fog esni

Ma is szükség lesz az esernyőre, mutatjuk,...

A hétvége felé már egyre több napsütés ígérkezik, illetve a csapadékhajlam...

Márton-napi vigasság a Sóstói Múzeumfaluban

Márton-napi vigasság a Sóstói Múzeumfaluban

„Ha már lúd, legyen kövér…”