Nyíregyháza már az adventre készül: felállították a város karácsonyfáját!

Nyíregyháza már az adventre készül: felállították a város karácsonyfáját!

Egy 13 méter magas fenyőfa lesz idén Nyíregyháza karácsonyfája. A fenyőt Máté Zoltán ajánlotta fel az önkormányzatnak, a kivágatásával az idén elhunyt édesanyja régi kívánságát teljesítette.

A hatalmas fát 30 szakember segítségével vágták ki a Toldi utcán és délután már fel is állították a Kossuth téren. A feldíszített fa idén a karácsonyi forgatag ékessége lesz.

 

Felbőgött a láncfűrész és a szakemberek nekiláttak a favágásnak. A feladat nem volt egyszerű, 30 szakember közreműködésével folytak a munkálatok. Először megvizsgálták, hogyan emeljék ki a fenyőt, majd a tűzoltók a magasba emelkedtek, hogy a daru láncait és kötelékeit rögzítsék. Kis idő múlva a fa már a levegőbe emelkedett.

A kivágást a fa felajánlója is végignézte. A közismert pedagógus, Máté Zoltán, a szülei halála után döntött úgy, hogy a fenyőt a városnak ajándékozza. Meghatódva mesélte el, hogy a márciusban elhunyt édesanyja korábban többször is kérte tőle, hogy vágassa ki. Arra azonban nem gondolt, hogy ezt az anyukája már nem éli meg. 

– Ezt a fát olyan 20-30 éve ültettük ide, ez a ház a szüleimnek a háza és édesapám 2015-ben halt meg, édesanyám pedig az idén márciusban. Édesanyám mindig elmondta, hogy fiam, ezt a nagy fenyőfát lehet, hogy ki kellene vágni, mert nem látom tőle a napot – mondta el Máté Zoltán.

A fenyőfa 13 méter magas és több mint 2 tonnát nyom. Azért is lehet a város fenyőfája, mert sudár és valódi ékessége lehet a nyíregyházi adventi forgatagnak. A kiválasztásnál mindig az a fő szempont, hogy a fenyő szép legyen.  

– A legfontosabb szempont az esztétika, azért, hogy mindenki olyan fát lásson a Kossuth téren, ami méltó az ünnepi hangulathoz, másodsorban jönnek azok a technikai részletek, amelyek a kivágás körülményei és a daruzás, azaz a teljes művelet biztonságát tudja biztosítani, a közelben lévő épületek, a fák, a villanyvezetékek és a telekommunikációs eszközök összeségét kell mérlegeljük, amikor választunk egy fát – emelte ki Kovalecz Róbert, a NYÍRVV ágazatvezetője.

A fenyőt ma délután már fel is állították a Kossuth téren. Ez pedig azt is jelenti, hogy az energiaválság ellenére sem kell lemondani Nyíregyházán a karácsonyi hangulatról. Az önkormányzat közben már az adventi programokat állítja össze, az árusok mellett ugyanis idén is időről időre zene tölti majd meg a Kossuth teret. A részletes programokról rövidesen a Nyíregyházi Televízió Híradója is beszámol.

Szerző: Z.Pintye Zsolt

#kapcsolódó

Nobilis Márton: Minden Magyarországra érkező ukrán gabonaszállítmány útját ellenőrzik

Nobilis Márton: Minden Magyarországra...

Valamennyi ilyen rakományú kamion útját az Elektronikus Közúti Áruforgalom-ellenőrző...

Elhasalt gumisok

Elhasalt gumisok

Jogosulatlanul igényelt vissza környezetvédelmi termékdíjat egy gumieladással...