Így alakult át a háziorvosi rendszer és az ügyeleti ellátás január 1-től

Így alakult át a háziorvosi rendszer és az ügyeleti ellátás január 1-től

Mutatjuk a részleteket!

2023. január 1-től átalakult az orvosi ügyeleti rendszer, központosították azt. Budapest kivételével este 10 óra után az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja el körzetenként a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletet, míg a fogorvosi ügyelet maradt önkormányzati kézben. A főváros esetében a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyelet szintén.

Január 1-től a háziorvosokat délután 4 és este 10 között a járási szakrendelőkben felváltva osztják be ügyelni, az ő munkájukat segíti az OMSZ és a kiterjesztett hatáskörű ápolók. Hétvégén és munkaszüneti napokon ezentúl szintén felváltva, reggel 8 és délután 2 között fognak ügyelni a háziorvosok.

A módosítás tisztázta a kórházak feladatmegosztását is: a jövőben ugyanis a tartós sürgősségi ellátást a megyei kórházak veszik át, míg a városi kórházaknak a nap 24 órájában kell majd a befogadást teljesíteniük.

Mindezeken felül átlagosan 32 százalékos béremelést kapnak majd az ápolók, illetve bevezetnek egy teljesítménytől függő bérezést is az ápolók és az orvosok esetében egyaránt: a munkáltató 20 százalékkal csökkentheti, vagy 40 százalékkal növelheti a fizetést teljesítménytől függően.

Forrás:penzcentrum.hu

#kapcsolódó

2022-ben is Nyíregyháza lett a Marketing Fővárosa

2022-ben is Nyíregyháza lett a Marketing...

Sorozatban a harmadik éve nyerte el Nyíregyháza a Marketing Fővárosa címet.

Több ezer felvételiző az egyetemi standnál

Több ezer felvételiző az egyetemi standnál

Számos újdonsággal jelent meg az intézmény.