Ne dőljön be az álhíreknek: nem akkumulátort gyártana az új beruházó Nyíregyházán!

Ne dőljön be az álhíreknek: nem akkumulátort gyártana az új beruházó Nyíregyházán!

A Nyíregyházi Televízió hivatalos Facebook oldalán jelent meg az alábbi hír:

Szerkesztőségünk utánajárt: megtévesztő, félrevezető információk terjedtek el a közösségi médiában a legújabb, Nyíregyházán letelepedni kívánó cég beruházásának január 31-i, a kormányhivatal által meghirdetett környezeti hatásvizsgálati közmeghallgatása előtt.
A ftvktvf.zoldhatosag.hu oldalon (a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály oldalán) 2022. december közepétől mindenki számára elérhető és letölthető az a dokumentum, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a Boysen Battery Components Hungary Kft. tervezett telephelyén személygépjárművek akkumulátorának elhelyezését biztosító fém takaró‐tartólemezeinek gyártása tervezett, és nem akkumulátor gyártás.
Azt, hogy ki és milyen szándékból sejtet és jelent ki tudatosan félrevezető információkat, nem tisztünk megítélni, de a mindenki számára nyilvános, hetekkel ezelőtt közzétett engedélykérésből egyértelműen kiderül, hogy akkumulátor takaró-tartólemez gyártó létesítmény telepítését tervezik. Egyszerű hasonlattal élve: a gyártani kívánt fém alkatrésznek annyi köze van az akkumulátorhoz, mint péksüteménynek a papírzacskóhoz. Mindenki láthatott már hasonlót, amikor akkumulátort cseréltek az autójában, hiszen ez rögzíti, tartja a jármű áramforrását.
A beruházás részeként a beadott kérelem alapján egy gyártócsarnokot és egy irodaházat alakítanak ki. A gyártócsarnokban a munkadarabok gyártása tekercsben érkező fémlemezből történik, melyből többlépcsős préselést, majd hegesztést, ragasztást követően készülnek el az akkumulátor takarólemezek. A hegesztést követően a munkadarabok többlépcsős felületkezelésen, majd porfestésen, vagy PVC bevonatoláson mennek keresztül. A felületkezelést követően minőség‐ellenőrzés, tesztelés, majd csomagolás történik.
Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy csak Nyíregyházán is sok ilyen, fémmegmunkálást végző cég dolgozik, s egyáltalán nem tartoznak a veszélyes üzem kategóriába.
Az azért elgondolkodtató, hogy magukat felelősnek tartó közéleti szereplők, politikusok az ügy kapcsán hogyan tehetnek közzé egyértelmű valótlanságokat, csupán a közvélemény hergelése céljából úgy, hogy ez a dokumentum számukra is elérhető.
Annak is utánajártunk – nem volt nehéz a világháló létezése óta –, hogy az említett cég soha nem gyártott akkumulátort, eddig kipufogórendszereket és hozzá tartozó alkatrészeket állítottak elő.
Azt is megnéztük, hogy mekkora a tervezett üzem vízigénye:
kb. 200 m3/nap. Hogy közérthető legyen, érdeklődtünk a Nyírségvíz Zrt.-nél. Ez összehasonlításképp éves viszonylatban kb. 2/3-a a kórházénak, és nagyjából negyedével több, mint az egyetemé, vagy öt-, illetve tízszerese egy nagyobb társasháznak. A kérelemből pedig kiderül, a létesítményben technológiai szennyvíz keletkezése kizárólag a felületkezelési technológiából várható, melynek előtisztítására többlépcsős szennyvíztisztító berendezés telepítése tervezett.
A telephely mérete sem hasonlítható össze az indulatokat keltő, más nagyvárosokban tervezett gyárakéval, hiszen azokhoz képest kevesebb, mint tizedannyi a telek nagysága.

#kapcsolódó

Wedding mail

Wedding mail

Plusz bejelentkezési lehetőség a jegyespároknak Nyíregyházán

Szemeteseket rongáltak a Kodály Zoltán Általános Iskola előtt

Szemeteseket rongáltak a Kodály Zoltán...

Ismeretlen tettes vagy tettesek szemetes szelencéket rongáltak meg a Kodály...