Elindult minden idők egyik legnagyobb kormányzati támogató hitelprogramja

Elindult minden idők egyik legnagyobb kormányzati támogató hitelprogramja

A recesszió elkerülése, valamint a munkahelyek és ezáltal a családok megvédése a kormány legfőbb célja.

A recesszió elkerülése, valamint a munkahelyek és ezáltal a családok megvédése a kormány legfőbb célja a ma elindított Baross Gábor újraiparosítási hitelprogrammal, amely a háború és a szankciók miatt nehéz helyzetbe került vállalatoknak nyújt gazdasági segítséget. Ha a pénzt az energiahatékonyságot javító beruházásra fordítják, a feltételek még kedvezőbbek – számolt be az M1 Híradója.

A 74 éves sütőipari vállalat, a Zalaco Zrt. ma már közel ezer embernek ad munkát. A cég tavaly jelentős, mintegy 17,5 milliárd forint árbevétellel zárta az évet. A jelenlegi magas energia- és alapanyagárak komoly fejtörést okoznak a vezetőségnek.

Berta László, a Zalaco Zrt. elnök-vezérigazgatója az M1 Híradójának elmondta, hogy mintegy 500 millió forinttal több pénzre van szükségük ahhoz, hogy az energiát biztosítsák a cég számára. Két hónapot előre fizetnek a gázért és egy hónapra előre be kell fizetniük az áramszámlát.

„Az Eximbank a mai naptól három kedvezményes hitelkonstrukciót biztosít a vállalkozások számára” – hívta fel a figyelmet Kisgergely Kornél, az Eximbank vezérigazgatója.

Már elérhetők a 700 milliárd forintos Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram kedvezményes konstrukciói; ez minden idők egyik legnagyobb kormányzati támogató hitelprogramja. A lehetőséggel elsősorban az energiaválságban érintett hazai vállalatok élhetnek.

A programot lebonyolító Eximbank a vállalatok számára nem csupán export-, hanem bármely célra felhasználható forint- és euróalapú hitelt nyújt, így beruházási és forgóeszközhitel is elérhető. A vállalatok méretmegkötés nélkül vehetik fel a kölcsönöket, így a kis- és középvállalatok mellett a nagyvállalatok is hozzáférnek a kedvezményes forrásokhoz, amelyek a hitel méretétől függően kereskedelmi bankokon vagy közvetlenül az Eximbankon keresztül érhetők el, de minden kölcsönfelvétel mögött az Eximbank által biztosított forrás áll majd – írta a Világgazdaság.

A program célja, hogy a jelenlegi magas kamatkörnyezetben is olcsó forrásokhoz jussanak a vállalkozások. A hitelprogram termékei rendkívül kedvező fix kamat mellett érhetők el. Az energiahatékonyságot megcélzó beruházásokhoz pedig még kedvezőbb kamatokat kínál a program.

A növekedés feltétele az egészséges hitelezés

A gazdasági növekedésnek a munkahelyvédelemnek és a családok megélhetésének is fontos feltétele az egészséges hitelezés, a vállalatok megsegítése – erről beszélt az M1-nek Palóc André, a Századvég vezető elemzője.

„A jelenlegi helyzetben a magas alapanyagárak, az infláció, illetőleg az energetikai szektorban meglévő magas, folyamatos árnövekedés jelentős terhet rót a vállalatokra, nem is beszélve arról, hogy a hitelezés is egyre drágábbá vált, éppen ezért szükséges, hogy egy egészséges mederben fejlődjön a vállalatok finanszírozása. Ne feledjük el, hogy a nap végén itt munkahelyekről van szó, nem önmagában a vállalatok támogatása a célja a kormányzatnak, hanem a munkahelyvédelem, ennek pedig rész, hogy a vállalati szektort is támogatják, segítik” – részletezte a Századvég elemzője.

A 700 milliárd forint keretösszegű Baross Gábor újraiparosítási hitelprogrammal már 3000 milliárd forintnyi, vagyis a GDP 4 százalékának megfelelő, kedvező finanszírozási forrás áll a vállalatok előtt.

Az igényléseket a rendelkezésre álló keret kimerüléséig 2023. december 15-ig lehet benyújtani.

hirado.hu

#kapcsolódó

A nyíregyházi rendőrök véget vetettek a tiltott szerek árusításának

A nyíregyházi rendőrök véget vetettek...

A házastársak otthonukban fogadták és szolgálták ki a vásárlókat.