Húsvét után is legyen boldog a nyuszi!

Húsvét után is legyen boldog a nyuszi!

A húsvéti nyúl leginkább a gyerekek számára kedves, hiszen a legtöbb helyen a "nyuszi hozza" a húsvéti ajándékokat.

A húsvét közeledtével így nyuszik százezreit értékesítik hazánkban, és a sokszor felelőtlenül vásárolt állatok sorsa  az ünnepek elmúlásával kérdésessé válik...a megunt kisállatok állatkertekbe, menhelyekre kerülnek, esetleg vidéki rokonhoz vagy legrosszabb esetbe szélnek eresztik őket.

Vásárlás előtt alaposan fontoljuk meg,  szeretnénk e olyan házi kedvencet, akik akár 8-10 évig is velünk él s akinek gondozása egy idő után valószínűleg ránk fog hárulni.

Ha mindenképpen engedünk gyermekünk unszolásának, vagy mi magunk döntünk a nyúl vásárlás mellett,  érdemes a beszerzés előtt megismerni a legfontosabb tartási tudnivalókat:

 

A tapsifülesek formagazdagsága óriási: az óriásnyulaktól kezdve a legkisebb tengerimalac nagyságú „toy" nyusziig sok fajtájukat kitenyésztették.

Érdemes azonban megbízható tenyésztőtől vásárolnunk, hogy valóban a választott fajtajellegek legyenek láthatóak ivarérett korban is.

Bár vásárláskor a piciny, tenyérnyi nagyságú állatok a legnépszerűbbek, legtöbbjükről tudni kell, hogy annyira korán választották el őket anyjuktól, hogy nem is biztos az életben maradásuk. Ha mindenáron nyúlra vágyunk, vásároljunk legalább 1 hónapos nyúlfit ,aki már átszokott a szilárd takarmányra! A jó kondícióban levő kisnyúl élénk tekintetű, szép bundájú és hatalmas mozgásigénnyel bír.

Fontos, hogy olyan életteret biztosítsunk, amelyben a fajra jellemző életet élhet új családtagunk.

Az állatot mind kint, mind bent tarthatjuk, ha kellően odafigyelünk a körülményekre. Ha a lakásban való tartás mellett döntünk, akkor mindig a leghűvösebb, legszárazabb helyiségben legyen a nyúl helye, mivel sem izzadni sem lihegni nem tud, könnyen hőgutát kaphat, ha a hőmérséklet 27°C fölé emelkedik. Az ideális hőmérséklet 15-21°C között van.

 

Lakásban legegyszerűbben lecsatolható aljú dróthálós nyúlketrecben helyezhetjük el. Ez legyen tágas, legalább hatszor akkora, mint egy kifejlett állat, hiszen fontos, hogy mozogni és tisztálkodni tudjon. A ketrec aljába ujjnyi vastagságú forgácsot tegyünk, s annak a tetejére rakhatunk egy marék szénát is, ezzel megakadályozzuk a forgács széthordását. A ketrecben helyezzünk el egy almos dobozt is, melybe üríthet az állat. Ezt naponta takarítsuk, így elkerülhetjük a kellemetlen szagokat.

 

Természetesen kültéren is tartható kedvencünk, napsütéstől óvott helyen, de télen a nagy hidegek ellen szénával jól telerakott kuckót kell biztosítani neki. Az állatkereskedésekben számtalan ketrec közül válogathatunk, de arra érdemes odafigyelni, hogy ezek az állatok nagyon jól tudnak ásni. A szökések ellen a földbe függőlegesen leásott fémhálóval lehet védekezni. Érdemes arra is gondolni, hogy a nyúl számos kint élő állat zsákmánya lehet, ezért védelmet kell biztosítani számára a kóbor kutyákkal vagy akár ragadozó madarakkal szemben is.

 

Fontos kedvencünknek szabad mozgást is biztosítani – persze felügyelettel. Négyhónapos korától speciális nyuszi hámot is adhatunk rá, és kivihetjük legelni a friss fűbe, vagy szabadon is engedhetjük a lakásban megfelelő óvatossággal, mert könnyen megrághat bármit, a kábeleket, a tapétát, illetve a bútorok lábait és növényeinket is.

 

Nagyon fontos, hogy helyesen tápláljuk kedvencünket, mert nagyon érzékeny emésztőrendszere van, és ha nem megfelelő ételt kap, könnyen megbetegedhet. A legfontosabb, hogy mindig legyen tiszta víz egy önitatóban és jó minőségű, száraz széna a ketrecében. Az ideális étrend a lehető legjobban közelítse meg a természetes, alapvetően fűből (a közhiedelemmel ellentétben nem répából) álló takarmányát. A folyamatosan pótolt széna mellett hetente többször is kínáljuk meg nyúltáppal, valamint kiegészítő takarmányként különféle zöldségeket adhatunk, például fehér-, és sárgarépát, paprikát, spenótot, uborkát és zellert. Káposztából vagy karalábéból csak ritkán, és csak nagyon kis mennyiség megengedett. Gyümölcsöket a magas cukortartalma miatt csak módjával érdemes adni az állatnak.

Ha a nyuszi korábban nem kapott zöldséget, vagy három hónaposnál fiatalabb, fokozatosan kell rászoktatni arra (körülbelül 7-10 nap alatt), – egyszerre csakis egyféle zöldséggel próbálkozva – hogy ne legyen hasmenése tőle. A fokozatosság rendkívül fontos minden új eledel bevezetése során.

 

Mivel a nyulak szeretnek rágcsálni – a folyton növő metszőfoguk miatt erre szükségük is van – biztosítsunk neki rágni valót. Ez lehet akár egy rágófa, vagy szépia.

 

Nyulunkat rendszeresen vigyük állatorvosi ellenőrzésre, és évente, kora tavasszal oltassuk be a nyulak vérzéses betegsége (RHD) és mixomatózis ellen. Mindkét vírusos betegség gyorsan elhulláshoz vezethet a nem oltott állatoknál.

 

A családi kedvencként tartott nyulat mindenképpen ivartalanítsuk, ellenkező esetben könnyen antiszociálissá válik, amikor eléri az ivarérett kort. Ivartalaníttatni csak 8 hónapos kor után lehet, ezért az ellenkező ivarú állatokat addig külön kell választani, vagy várni kell a nyúltárs beszerzésével. A nyúl házilagos szaporítása komoly ismeretek nélkül nem javasolt. A műtéten átesett jószágok kezesek és nyugodtak maradnak életük végéig, rengeteg örömet okozva gazdájuknak. Odafigyelő gondoskodással akár 8-12 évig is élhetnek velünk hosszúfülű barátaink.

Nyíregyházi Állatpark

#kapcsolódó

Idegenforgalmi szempontból is óriási jelentősége van a pápalátogatásnak

Idegenforgalmi szempontból is óriási...

Pénteken érkezik Magyarországra a katolikus egyházfő.

Klebelsberg képzési ösztöndíjprogram

Klebelsberg képzési ösztöndíjprogram

November 8-ig még lehet jelentkezni!