Emelt informatika érettségivel indult a vizsgák harmadik hete

Emelt informatika érettségivel indult a vizsgák harmadik hete

Itt van minden, amit érdemes tudni róla

Bár a középszintű informatikaérettségit már május 15-én megtartották, az emelt szintűre csak a mai nap folyamán került sor. Hogy pontosan milyen hosszú és miből áll a vizsga, arról ebben a cikkünkben olvashattok.

A vizsgázók reggel 8-kor kapták meg a négy feladatból álló emelt szintű informatika érettségi feladatsort, melynek megoldására összesen 240 percük, vagyis 4 órájuk volt. Az első feladatrészre 60, a másodikra 30, a harmadikra ismét 60, az utolsó részre pedig összesen 90 perc.

A megoldandó feladatok között volt szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés, táblázatkezelés, adatbázis-kezelés, algoritmizálás és adatmodellezés. Ezeket a következőképp pontozzák:

  • Szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés: 30 pont
  • Táblázatkezelés: 15 pont
  • Adatbázis-kezelés: 30 pont
  • Algoritmizálás, adatmodellezés: 45 pont
A vizsgázók tehát az írásbeli érettségivel maximum 120 pontot szerezhetnek, az viszon feladatfüggő, hogy egyes témakörök feladataira, részfeladataira pontosan hány pont jár majd.
A tájékoztató szerint a feladatsor legalább 50%-ának egyértelmű utalásokat kell tartalmaznia a feladat minden részletének megoldására, valamint a szabályos forrásjelölésre, ezáltal tehátcsak a feladatban szereplő fogalmak és a feladatot megoldó eszköz ismeretét, valamint az eszköz kezelésében való jártasságot méri. Archiválásra és értékelésre csak azok a munkák kerülnek, miket a kijelölt helyre elmentetek. Ha nem így tesztek, hiába csináljátok meg egyébként jól a feladatokat, nem fogják értékelni őket.

"A javító tanár minden vizsgázó vizsgadolgozatáról értékelőlapot tölt ki. A dolgozat értékelésének megtekintésekor a vizsgázó a saját munkájáról kitöltött értékelőlap, valamint az archivált produktum másolatát kaphatja meg" – írja az Oktatási Hivatal.

A kész feladataitokat a megtekintéskor saját adathordozóra is átmásolhatjátok és otthon akár a hivatalos javítókulcs használatával ti magatok is ellenőrizhetitek őket.

Segédeszközöket lehet használni?

A hivatal tájékoztatása szerint számítógép a megfelelő szoftverekkel egy olyan segédeszköz, amit a vizsga során biztosítanak számotokra, vonalzót viszont nektek kell vinni. Ezeken kívül mást az érettségi vizsga során nem használhattok.

Eduline.hu

#kapcsolódó

Jó hír az időseknek!

Jó hír az időseknek!

Novemberben jön a nyugdíj-kiegészítés és a nyugdíjprémium, februárban pedig...

Fokozott figyelmet kérnek a Tiszavasvári úti felüljárón

Fokozott figyelmet kérnek a Tiszavasvári...

Továbbra is a tervezett ütemben halad Nyíregyházán a Tiszavasvári úti felüljáró...