Pünkösdi Sokadalom a Sóstói Múzeumfaluban

Pünkösdi Sokadalom a Sóstói Múzeumfaluban

Mindkét napon 10.00 órakor nyitják a kapukat.

Május utolsó hétvégéjén, régi szokás szerint hagyományos pünkösdi sokadalomra hívunk és várunk minden érdeklődőt a Sóstói Múzeumfaluba! Mindkét napon 10.00 órakor nyitjuk kapuinkat.

Vasárnap, május 28-án, már 10.30-kor a Mahovics – Ok Társulat produkciója fogadja a színpadon a látogatóinkat. Ezen a napon vendégünk a Beregi Múzeum és a Szatmár - Beregi Népművészeti Egyesület. Meghívottjaink, a szatmári - beregi hagyományok nagyköveteként, egy ruhabemutató keretein belül hirdetik, hogy a népi kultúra az igenis trendi, és nagyszerűen fenntartható. Ennek apropóján 11.30-kor a faluközpontban láthatja minden érdeklődő a „Hagyomány a divatban – középpontban a beregi keresztszemes” címet viselő divatbemutatót.  Május utolsó vasárnapján gondoltunk a gyermekekre is. 12.00 órai kezdettel Boka Gábor vásári képmutogató szórakoztatja az érdeklődőket, 15.00-kor pedig a BaHorKa Társulat nagyszerű zenészek kíséretében Pletykázó asszonyokat varázsol a színpadra. Örömmel tudatjuk mindenkivel, hogy 14.00 órakor a színpadra várja a család apraja-nagyját Tímár Sára a Sebő Együttes énekese, a Dalinda Énekegyüttes alapítója a „Népdallá vált Petőfi versek” című koncertjével, melyben Balogh Kálmán, Nyitrai Tamás, Fekete Márton, Lelkes András és Hargitai-Halászi Lehel zenészek és Zrinyi-Gál Vince színművészek működnek közre.

Pünkösd másnapján (május 29.), pünkösdhétfőn emlékezve az Úrjézus mennybemenetelére zöldágakkal díszítjük a templomunkat. 10.30-kor pünkösdi királynéjárásra, vagyis „mavagyonolásra” várjuk a látogatókat a Jánkmajtisi portán, ahol a Lókötő és Topogó Táncegyüttesek elevenítik fel megyénk valamikor jellegzetes szokását. 11.15-kor „Nem kerültem én bele a szöszbe…”címmel a kenderfeldolgozást bemutató, egyedi és különleges kiállítás megnyitójára kerül sor a Tiszabecsi portánkon. A valamikor mindenki által ismert munkafolyamatot méltató kiállítás kurátora, Doma Boglárka néprajzos muzeológus, az ötletgazda pedig Kosztyu Brigitta tartalomfejlesztő. Debrecenből érkezik egyenesen a faluközpontba az ORT-IKI Társulat, akik 11.30-kor interaktív zenés-mesés programmal várják az érdeklődőket. Felelevenítve a valamikori pünkösdi szokásokat pünkösdi királyválasztást hirdetünk, melyre aznap, a helyszínen lehet nevezni. 12.30-kor pedig a bátor vállalkozók Filep László vezetésével mérhetik össze erejüket és tudásukat, hogy kiderüljön 2023-ban ki lesz a Sóstói Múzeumfalu pünkösdi királya, egyetlen esztendeig! Nótázhatnak Hajdú Ágotával és kipróbálhatják a koszorúkészítést is ezen a napon. Az egykori lovasversenyek hangulatát, egy különleges bemutatóval idézzük meg a délután folyamán. A „Fordulj kispej lovam…” nevet viselő bemutató lóháton hozz el az ország leghíresebb férfi néptáncosait, akik számára nem csak hobbi a hagyomány! Hétköznapjaikat is áthatja a népi kultúra, melyből pünkösdhétfőn a látogatók is ízelítőt kaphatnak két alkalommal is.

Mindkét napon forog a kosaras körhinta, népi játszóudvarral vár mindenkit a Méhecske JátékTér. Lesznek kézműves foglalkozások, mesterségbemutatók és kemencés finomságok is. Lovaskocsival járhatják körbe a Sóstói Múzeumfalut, ahol élmény a hagyomány!

 

Belépőjegyek:

Vasárnap a gyerekeknek a belépő 200 Ft. A felnőttek 1200 Ft/fő, a nyugdíjasok 600 Ft/fő áron válthatnak jegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes

Hétfőn a felnőttek 1200 Ft/fő, a nyugdíjasok és diákok 600 Ft/fő áron válthatnak jegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes.

Lehetőséget biztosítunk bérlet vásárlására, azoknak, akik szombat, vasárnap és hétfőn is részt vesznek rendezvényeinken:

A felnőttek 3000 Ft/fő, a nyugdíjasok 1500 Ft/fő, diákok 1200 Ft/fő áron válthatnak BÉRLETET a rendezvényre, melyet május 15-től lehet a helyszínen, a Sóstó Múzeumfalu jegypénztárában megvásárolni, nyitvatartási időben: 10.00-17.30-ig.

Sóstói Múzeumfalu

#kapcsolódó

Nő az autós szabálysértési bírságok összege, lopásért akár 400 ezer forint büntetés is járhat

Nő az autós szabálysértési bírságok...

Akár 200 ezer forint szabálysértési bírságot is kaphatnak mostantól azok az...

Öt magyar bűnöző is felkerült az Europol toplistájára

Öt magyar bűnöző is felkerült az Europol...

Az Europol legkeresettebb bűnözőinek listájára öt magyar férfi is felkerült...