Elon Musk agyba ültethető chipje az emlékeinket is lementheti

Elon Musk agyba ültethető chipje az emlékeinket is lementheti

Az illetékes amerikai hatóságok engedélyezték az emberi agyba ültethető chipek klinikai vizsgálatát.

Az illetékes amerikai hatóságok engedélyezték Elon Musk milliárdos vállalkozó startupja számára az emberi agyba ültethető chipek klinikai vizsgálatát. Amennyiben a Neuralink vállalat terméke sikeres lesz, úgy a bénulás, a vakság kezelése is megoldottá válhat, sőt az emlékek „lementése” és „újrajátszása” is megtörténhet. A piaci szegmenst jól ismerő elemzők szerint az agyi implantátumok piaca évi több mint 9 százalékos növekedést fog produkálni a jövőben.

A milliárdos amerikai vállalkozó, Elon Musk startup vállalkozása, a neurotechnológiával foglalkozó Neuralink Corporation csütörtökön megkapta az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) engedélyét az első emberi testen belüli – agyi chip – implantátum klinikai vizsgálatainak megkezdésére.

A San Franciscó-i székhelyű vállalkozás Twitter bejegyzésében reagált a híre, azt írták:

„Ez a Neuralink csapatának az FDA-val szoros együttműködésben végzett emberfeletti munkájának eredménye, és egy fontos kezdőlépés afelé, hogy egy napon technológiánk sok emberen segítsen.”

Elon Musk korábbi kijelentései szerint

a technológia segítségével a szakemberek képesek lehetnek a bénulás, vagy épp a vakság gyógyítására, sőt a régebbi emlékképek „elmentése” és „újrajátszása” is megvalósulhat.

A Neuralink három évvel ezelőtt kapta meg az FDA áttörést jelentő minősítését, ekkor Musk többször is azt állította, hogy az emberi tesztek azonnal megkezdődnek. A vállalat kérelmét azonban 2022 elején az FDA biztonsági aggályok miatt elutasította. Sajtóhírek szerint ezek között szerepeltek

az eszköz akkumulátorának biztonságos működésére, az implantátum apró drótjainak elmozdíthatatlanságára vonatkozó kérdések, valamint az, hogy az eszköz eltávolítható-e az emberi testből anélkül, hogy agyi károsodást okozna.

Az implantátum jóváhagyására azt követően került sor, hogy a szabályozó hatóságok alaposan megvizsgálták a Neuralink által végzett állatkísérleteket és azok eredményeit. A tesztfázissal kapcsolatban Elon Musk elmondta:

„Rendkívül óvatosak vagyunk. Biztosak akarunk lenni abban, hogy megbízhatóan fog működni az eszköz, mielőtt azt egy emberbe ültetjük.”

Az implantátum elterjedésével kapcsolatban a Grand View Research elemzői arra számítanak, hogy az agyi implantátumok világpiaca a következő öt évben 9 százalék feletti éves növekedési ütemet fog elérni.

Ám nem csak a Neuralink technológiája döbbentette meg a világot, a közelmúltban a Texasi Egyetem kutatói számoltak be egy olyan mesterséges intelligencia megalkotásáról, amely képes az agyi tevékenységet, gondolatokat írott szöveggé konvertálni.

Forrás: dailywire.com

#kapcsolódó

Nyíregyháza a Kolozsvári Magyar Napokon

Nyíregyháza a Kolozsvári Magyar Napokon

Új helyszínen, de változatlanul lelkes fogadtatással mutatta be turisztikai...

A Nyírtávhő Kft. hibaelhárítási munkálatokat végez

A Nyírtávhő Kft. hibaelhárítási munkálatokat...

A Nyírtávhő Kft. tájékoztatása.