Emlékezzünk biztonságosan!

Emlékezzünk biztonságosan!

A napokban egyre többen látogatnak el a sírkertekbe, ám egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya, mécses is okozhat temetői tüzet.

 Érdemes megtisztítani a sírhelyek környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert azok könnyen lángra kaphatnak.

Tavaly hazánkban kilencvennyolc alkalommal keletkezett tűz temetőkben vagy azok környékén. Térségünkben, 2022-ben nyolc temetőhöz vonultak tűzeset miatt a tűzoltók. A legtöbbször a sírkert növényzete és a száraz avar kapott lángra. A legtöbb esetben csak néhány négyzetméteren pusztítottak a lángok, például márciusban, az újfehértói zsidó temetőnél sírok mellett elhelyezett, úgynevezett kívánságláda égett, vélhetően egy ráhelyezett gyertya eshetett bele, melynek lángja meggyújtott a ládában lévő papírokat. Néhány helyen azonban a temető melletti területre is átterjedtek a lángok, és nagyobb, kiterjedt szabadtéri tűz alakult ki. Ilyen eset volt például Tiszarádon júliusban, ahol egy egyhektáros szabadtéri tűz a temetői aljnövényzetet és lakóingatlanok hátsó kertjeit is érintette. 

Tavaly október vége és november eleje között 13 hazai temetőben keletkezett tűz. Ugyanebben az időszakban 12 lakóépületben csaptak fel a lángok kegyeleti gyertyák és mécsesek miatt.

A temetői tüzek megelőzése érdekében tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz falevelektől, elszáradt koszorúktól és virágoktól! Csak hőálló mécsestartóban lévő mécsest gyújtsunk meg! A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen semmilyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni. Az égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el! A temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe ne dobjunk izzó, forró tárgyakat! Aki a temetőben tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot és értesítse a temető biztonsági személyzetét! 

Sokan otthon is gyertyát gyújtanak ebben az időszakban. Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát túl közel teszik valamilyen éghető anyaghoz. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra, a gyúlékony tárgyaktól távolabb helyezzük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát ne hagyjuk felügyelet nélkül! 

Akik Halloweent ünnepelnek és töklámpást készítenek, ügyeljenek arra, hogy a lámpás ne tudjon felborulni, és ne legyen a közelében semmi, ami meg tud gyulladni. Akik kültéren helyeznek el töklámpást, abba gyertya és mécses helyett elemes LED izzót tegyenek! Ez akkor sem okoz tüzet, ha a szél száraz faleveleket fúj oda, vagy felborítja a töklámpást.

Katasztrófavédelem

#kapcsolódó

Tovább nő a bölcsődei férőhelyek száma

Tovább nő a bölcsődei férőhelyek száma

Az elmúlt 10 évben hatékonyan használta fel az önkormányzat az EU forrásokat.

Felvételi 2024: ennyi felvételiző kaphat állami ösztöndíjat a gazdasági szakokon

Felvételi 2024: ennyi felvételiző kaphat...

Ahogy már a tavalyi, úgy az idei felvételi tájékoztatóban is szerepel, hogy...