PM: A költségvetés továbbra is biztosítja a családok védelméhez szükséges forrásokat

PM: A költségvetés továbbra is biztosítja a családok védelméhez szükséges forrásokat

Az idei év gazdasági folyamataira rányomja a bélyegét az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság.

A háborús időkben a kormány elsődleges célja a családok és a munkahelyek védelme, valamint a nyugdíjak értékének megőrzése, a költségvetés biztosítja az ehhez szükséges forrásokat. A rendkívüli kiadások ellenére a kormány a tavalyi évhez képest jelentősen javítja a költségvetés egyensúlyát: a június havi hiány az elmúlt nyolc év legalacsonyabb júniusi deficitje – közölte a Pénzügyminisztérium az MTI-vel hétfőn.

A tájékoztató szerint június végéig az államháztartás központi alrendszere 2896,0 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2908,3 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 90,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 78,1 milliárd forintos hiányt mutattak.

Júniusban (egy hónap alatt) a központi alrendszer 132,7 milliárd forint hiánnyal zárt, ami az elmúlt nyolc év legalacsonyabb június havi deficitje. Az év első hat hónapjában a rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben 969,2 milliárd forintot fordítottak a távhőszolgáltatók és a lakossági villamos-energia és földgáz egyetemes szolgáltatás és készletezés kompenzációjára. Emellett a lakástámogatásokra fordított kiadások összege június végéig 330,7 milliárd forint volt, mely az előző év azonos időszakához viszonyítva 60,2 milliárd forinttal teljesült magasabban.

Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 2998,7 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1119,4 milliárd forintot fordítottak június végéig.

A napokban elfogadott 2024-es költségvetésben a kormány még tovább, a GDP 2,9 százalékára csökkenti a hiány mértékét, míg az államadósságot a GDP 66,7 százalékára mérsékeli – közölte a PM.

hirado.hu

#kapcsolódó

Pincetűz egy nyíregyházi panelházban

Pincetűz egy nyíregyházi panelházban

Tűz keletkezett éjszaka egy nyíregyházi, tizenegy emeletes, két lépcsőházas...

Városi Szülői Értekezlet

Városi Szülői Értekezlet

2023. október 4-én 17:00 órától.