Közeleg a ponthatárhúzás: itt van minden fontos tudnivaló a felvételiről egy helyen

Közeleg a ponthatárhúzás: itt van minden fontos tudnivaló a felvételiről egy helyen

Alig több mint két hét van hátra a 2023-as felsőoktatási felvételi ponthatárainak kihirdetéséig.

Összeszedtünk nektek minden fontos tudnivalót arról, mit kell addig még tennetek, és hogyan számolják a felvételi pontjaitokat.

Ügyintézés

Július 12-én lejár az ügyintézés határideje, tehát már csak holnap éjfélig fértek hozzá az E-felvételi rendszeréhez. Ezért, ha még nem tettétek meg, eddig az időpontig van lehetőségetek

  • adatmódosításra,
  • a jelentkezési sorrendetek egyszeri módosítására,
  • dokumentumpótlásra,
  • illetve hiánypótlásra

feltéve persze, ha ezek közül bármelyiket is szükségesnek érzitek. Legyetek körültekintőek azonban, hiszen ezt követően már nem fértek hozzá a felvételi rendszeréhez, így ha valamit elfelejtettetek időben feltölteni, ez már nem számíthat bele a pontjaitokba. A rendszer július 12-én éjfélkor lezár és elkezdődik a felvételi pontok kiszámítása, ami egészen a ponthatárhúzást megelőző napokig is eltarthat.

Miből állnak össze a felvételi pontok?

Mióta elkezdtétek a középiskolát valósínűleg már számtalanszor hallottátok, hogy az egyetemi felvételi során maximum 500 pontot szerezhettek (400+100), ami a következő szempontok alapján tevődik össze attól függően, milyen képzésre jelentkeztetek:

  • a tanulmányi pontok (maximum 200 pont),
  • az érettségi pontok (maximum 200 pont),
  • kizárólag szakképzettség és szakképesítés során tett szakmai vizsga eredménye alapján számított pont (maximum 400 pont),
  • gyakorlati vizsga (400 pont),
  • valamint a többletpontok (maximum 100 pont)

A leggyakoribb viszont, hogy a pontjaitokat a tanulmányi és az érettségi eredményetek, továbbá a többletpontjaitok alapján számolják. Ennek kétféle módja is lehet. Az egyik a tanulmányi pontok, az érettségi pontok és a többletpontok összeadása.

Ebben az esetben a pontjaitok felét, vagyis 200 pontot a középiskolai jegyeitek adnak, egészen pontosan a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy legalább két évig tanult idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom) és egy - szintén legalább két évig tanult (vagy két, legalább egy évig tanult) - természettudományos tantárgy, melyeknek az utolsó két év végi jegyeit adják össze és kettővel megszorozzák. A pontok másik felét az érettségi eredményeitek teszik ki. A négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeinek átlagát kerekítik, és az így kapott eredményt váltják át a pontjaitokká.

A másik - ha esetleg a középiskolai eredményeitek nem túl fényesek, de az érettségitek jól sikerült - hogy csak az adott szakon kötelező vagy választható két tárgy érettségi vizsgájának eredményeit veszik figyelembe, majd azokat kétszerezik meg, vagyis népszerű nevén "duplázzák" (maximum 400 pont).

A maradék 100 pontot a többletpontok teszik ki, amit kaphattok akár azért is is, ha valamelyik tárgyból emelt érettségit tettetek, de pontokkal jutalmazzák a nyelvvizsgát is, néhány egyetemen pedig a korábban már esetleg megszerzett szakmai bizonyítványt, de a szokásos módon járnak esélyegyenlőségi pontok a tartós betegségért és a hátrányos helyzetért is. Mivel ebben a felvételi átalakítás során teljesen szabad kezett kaptak az egyetemek, pontokat érhet akár az is, ha hitéleti tevékenységekben vesztek részt vagy egyházi iskolába jártatok, de néha még a lakhely is számíthat, nem beszélve a versenyeredményekről és az ICDL-vizsgáról.

eduline.hu

#kapcsolódó

Kettészakad az ország időjárása: hazánk egyik felében havazással, a másikban napsütéssel indult a hét

Kettészakad az ország időjárása: hazánk...

Az ország északi, északnyugati felében napközben átmenetileg csökken a felhőzet...

Kivételes a helyzet a lakáspiacon a falusi csok miatt

Kivételes a helyzet a lakáspiacon a...

Mi a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében?