Sorra dőlnek meg a melegrekordok, július első hete volt az eddigi legmelegebb a világon

Sorra dőlnek meg a melegrekordok, július első hete volt az eddigi legmelegebb a világon

Sorra dőlnek meg a melegrekordok Európa országaiban. Madridban már csaknem 40 fokos a hőség, hamarosan pedig Franciaországra is hasonló rekordok várnak.

Bécs környékén hétfőn 37 fokot mutatott a hőmérő, így ez volt az év legmelegebb napja. A Meteorológiai Világszervezet szerint az előző hét volt a valaha mért legmelegebb.

Madridban 39 fokos kánikula van. A spanyol fővárosban az idei nyár második hőhulláma tombol. Az emberek egyre nehezebben bírják a rendkívüli forróságot. Van, aki legyezővel, más napernyővel próbál védekezni a tűző nap ellen. Az ivókutakat is egyre többen látogatják.

Franciaországban is alig győzik hűteni magukat az emberek.

Lyonban hétfőn 38 fokot mértek, de a héten akár 42 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. A városban narancssárga riasztást adtak ki.

Ausztriában a hétfő volt az év legmelegebb napja. Bécs közelében több mint 37 fokot mértek, ami rekordnak számít az alpesi országban. Az önkormányzatok ezért úgynevezett hűtőközpontokat tartanak fenn, ahol az emberek klimatizált környezetben tölthetnek el néhány percet.

 „Sokkal hamarabb elfáradok ebben a melegben. Nem tudok koncentrálni, kivörösödik a bőröm. Nagyon jó, hogy lehetőségem van hűsölni egy kicsit napközben” – mondta egy nő.

Bár a magas hegyek védelmet nyújtanak a meleg légáramlatok ellen, mégsem ez az első alkalom, hogy Ausztriát eléri a kánikula.

Tavaly több mint négyszázan haltak meg a nyári hőhullámok következtében. A hatóságok attól tartanak, idén ennél is több lehet az áldozatok száma.

„Úgy látjuk, hogy az elmúlt hétvégén megszaporodott a motoros és gyalogosbalesetek száma. Hőségmentő akciókra lesz szükség” – mondta az Osztrák Vöröskereszt munkatársa.

A július 3. és 9. közti hét volt világszinten a valaha mért legmelegebb

– közölte az ENSZ meteorológiai szervezete hétfőn, miután több hőmérsékleti rekord is megdőlt Európa országaiban.

„A júniusi hőmérséklet több mint fél fokkal az átlag felett volt. A tengerek vize ugyanígy nagyon meleg, és július elején hivatalosan is megkezdődött az El Nino éghajlati jelenség. Az észak-atlanti hőmérséklet szintén rekordot döntött” – közölte a Meteorológiai Világszervezet munkatársa.

Az Afrikából érkező meleg légáramlatok, valamint a városokban lévő zöld területek hiánya miatt van most rekordmeleg Európa nagyvárosaiban. A magas toronyházak ugyanis bezárják a meleg levegőt, így a települések nem tudnak szellőzni. A szakértők úgy vélik, az segítene a legjobban, ha több park lenne a városközpontokban.

hirado.hu

#kapcsolódó

Nemzetközi Cigány Dal Napja a Kossuth téren

Nemzetközi Cigány Dal Napja a Kossuth...

Egy jó hír a különböző stílusú cigányzenéket kedvelők számára!

Periféria: akcióban a segítő emberek

Periféria: akcióban a segítő emberek

Az utcán élő hajléktalan emberek megsegítésére alakult 1997-ben a Periféria...