Nyíregyházi íróink Iserlohnban

Nyíregyházi íróink Iserlohnban

Nyíregyháza németországi testvérvárosa tárt karokkal fogadta a vendégeket.

Kellemes város, szívélyes és nagyon figyelmes házigazdák, változatos programok - no és rendkívül sikeres bemutatkozás. Címszavakban így jellemezhető a két nyíregyházi író, Kováts Judit és Csabai László iserlohni látogatása.

Nyíregyháza németországi testvérvárosa tárt karokkal fogadta a vendégeket. A Marlis Gorki vezette baráti társaság, mint a testvérvárosi kapcsolatok helyi motorja mindent alaposan megszervezett annak érdekében, hogy az írók ott tartózkodása és bemutatkozása sikeres legyen.

A megérkezés napján Kováts Judit és Csabai László hangulatos és jókedélyű beszélgetést folytatott a Sabine Hinterberger által vezetett helyi alkotókör tagjaival.

Másnap fogadta őket Michael Joithe, Iserlohn polgármestere is, aki kíváncsian faggatta és hallgatta vendégeit. A könyvtárban megrendezett első est nagyon szép számú érdeklődőt vonzott, olyannyira, hogy pótszékek elhelyezésére is szükség volt. Marlis Gorki köszöntőjében néhány szóban bemutatta Kováts Juditot és Csabai Lászlót, majd megemlékezett a 200 éve született Petőfi Sándorról, akinek Anyám tyúkja című versét magyarul, majd németül szavalta el Kürti Anna és Kürti Flóra – az ikerlányok előadása nagy sikert aratott.

A közönség érdeklődve figyelte Kováts Juditot, aki munkásságáról és regényeiről is szólt, kiemelten a németül (Heimatlos) is megjelent Hazátlanok c. regényéről, melyből Kriszti Kiss, a régóta Németországban élő színművész olvasott fel nagy hatást kiváltó részleteket. Csabai László bemutatkozását is német nyelvű felolvasás követte, melynek különösen érdekes eleme volt, hogy feleségével, Szilviával adta elő a párbeszédes részleteket. Az est végi vastaps nem maradt el, melyet kötetlen beszélgetés és dedikálás követett.

Másnap délután az evangélikus templomban ismételték meg fellépésüket, hasonlóan érdeklődő közönség előtt.

Marlis Gorki, Kürti Andrea és a baráti társaság több tagja révén a nyíregyházi vendégek megismerkedtek a város nevezetességeivel, miközben kellemes és izgalmas beszélgetéseket folytattak lakóhelyeikről, a két város együttműködéséről, irodalomról és más témákról.

#kapcsolódó

Segítséget kaptak az érettségizők

Segítséget kaptak az érettségizők

Az Oktatási Hivatal új online alkalmazása az írásbeli érettségi vizsgára készülőket...

Útlezárások a Rally Hungary ideje alatt

Útlezárások a Rally Hungary ideje alatt

A hétvége folyamán a városban tartanak kvalifikációs szakaszt és belvárosi...