Ipari park: fókuszban a tisztított szennyvíz újrahasznosítása

Ipari park: fókuszban a tisztított szennyvíz újrahasznosítása

Tudatos vízgazdálkodás és kettős monitoring rendszer Nyíregyházán biztonsági többlettel, ivóvíz-megtakarítással

A Sunwoda 2023. július 27-én jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, hogy a legmodernebb gyárát kívánja megvalósítani Nyíregyházán. Mint ismert, a Déli Ipari Park kormánytámogatásból jelentősen kibővített területére harmadikként érkezett (a dél-koreai W-Scope és a német Boysen után) az elektromos autók akkumulátorait gyártó kínai cég. Szerkesztőségünk ezúttal a vízzel-szennyvízzel kapcsolatos kérdéseket tette fel az ipari park közcélú infrastruktúra tervezését végző FőMTERV – A-Stúdió Tervező Konzorcium képviselői felé. Az alábbiakban a tervezők által küldött válaszokból szerkesztett részletes információkat olvashatják.

Érdemes a vízzel kapcsolatban általánosságban elmondani, hogy egyrészről régóta rendelkezésre állnak már a világon azok a technológiák, és másrészről számos új pedig fejlesztés alatt áll, amiknek alkalmazása révén szinte bármilyen vízből szinte bármilyen vizet elő lehet és tudunk állítani. A kérdés mindenkor az, hogy mi a technológiailag és gazdasági szempontok szerinti racionális, illetve elérhető megközelítés, és hogy annak az új létesítménynek az üzemeltetése megfizethető-e.

Kétfajta eljárás

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy két különálló szennyvíztisztítási technológia tervezett jelenleg a Déli Ipari Park és az egyes cégek kapcsán. Az egyik a majdani gyárakból összefolyt, az ipari park együttes szennyvizeinek tisztítása a parkban létrehozandó közműudvarban, a másik pedig a városi szennyvíztisztító telepen már tisztított szennyvíz tovább tisztítása.

nyiregyhaza.hu

Levegőztető medence a 2-es szennyvíztisztító telepen

Tudatos vízgazdálkodást elősegítő fejlesztés Nyíregyházán

Nyíregyházán az elsők között valósulhat meg – az önkormányzat által 2022-ben rögzített tervezési program mentén – egy városi tisztított szennyvízre, mint vízforrásra egy olyan tisztító létesítmény, ami közel ivóvíz minőséget képes biztosítani. Ez nemcsak újszerű, hanem globálisan tekintve fontos és több mint időszerű feladat. Megtervezni, megépíteni és működtetési tapasztalatokat szerezni e téren – tisztított szennyvíz újrahasznosítása – mindannyiunk számára felbecsülhetetlen érték és első lépése annak, hogy az ivóvízforrás kiváltásról/helyettesítésről szakmailag fontos képet kaphassunk, és a beruházás a környezetvédelem legszigorúbb elvei mentén valósulhasson meg.

Európai példák és szükségszerűségek

Erre a fajta szennyvíztisztítási technikára számos példa van már, különösen Dél-Európában, ahol számos helyen épült ki ilyen új technológia.

nyiregyhaza.hu

Az iszapsűrítő és víztelenítő gépház madártávlatból

Ezek célja ivóvíz vagy egyéb víz forráskiváltása volt. Céljuk minden esetben az ipari vagy mezőgazdasági, vagy egyéb, akár közvetlen emberi célú vízfelhasználást biztosító létesítmény megvalósítása.

Kétszeres szűrés az ipari parkon belül

Általánosan elmondható, hogy az ipari befektetők a saját technológiai szennyvizeiknek a tisztítására jellemzően magas szintű technológiai megoldásokat alkalmaznak, aminek révén a közcsatornába már kevésbé szennyezett (az átlagosnál tisztább) szennyvizeket bocsátanak ki. A Nyíregyházi Ipari Park esetében a közcsatornába bocsátott, a gyárak által már előtisztított szennyvíz egy szennyvízátemelőbe, majd onnan az ipari park önálló szennyvíztisztító telepére jut, ahol komplex szennyvíztisztítási folyamatnak vetik alá, tovább csökkentve a szennyeződéseket. Így a közműudvari szennyvíztisztítóból kifolyó víz már élővízbe, a Simai (IX. sz.) vízfolyásba vezethetővé válik.

Szigorúbban a jogszabályoknál

A Sunwoda cég a bejelentést követő sajtóközleményé­ben kijelentette, hogy „a gyár által termelt szennyvizet üzemen belül előkezelik és a magyar jogszabályokban előírt sztenderdekhez képest magasabb minőségben engedik a helyi csatornarendszerbe”.  Ezen vállalásokhoz kapcsolódóan a tervezés során egyeztetéseket folytatunk le a céggel, illetve a jövőbeni befektetőkkel is, mégpedig arra való tekintettel, hogy ne legyen eleve túlméretezett, drágábban építhető és üzemeltethető a szennyvíztisztító létesítmény; ne legyen, ne épüljön a szennyezőanyag eltávolítási hatásfokában kisebb szennyvíztisztító telep; már a gyári kibocsátáskor vegye figyelembe az időszakos felszíni és felszín alatti vizekre előírt jogszabályi határértékeket; a gyárból kibocsátani tervezett szennyezőanyag-féleségek lehető legteljesebb körét vizsgálja, hogy a tervezett technológiák működő és tisztítási képessége fenntartható legyen.

A teljes szennyvíztelepi mennyiség újrahasznosítható

A Nyírségvíz Zrt. üzemeltetésében lévő II. számú szennyvíztelep (Polyákbokor, mely nem összekeverendő az I-es, Westsik Vilmos utcai teleppel) engedélyezett kapacitása 11 ezer köbméter/nap, a jelenlegi kihasználtsága 6–8000 köbméter/nap. Az itt keletkező összes tisztított szennyvíz mennyisége felhasználható lesz ipari célra a tovább tisztítás kiépültével, ezáltal más ipari vízfelhasználóknak is biztosítva újrahasznosítható vizet. A gyárak vízigényének egy jelentősebb részét, akár döntő többségét is ki lehet elégíteni újrahasznosítható vízzel (tovább tisztított városi tisztított szennyvízzel). Bővíthetőségének határát maga a nyíregyházi városi szennyvíztisztító telepre befolyó kommunális szennyvíz mennyisége adja meg.

nyiregyhaza.hu

Előülepítő medence a szennyvíztisztító telepen

Spórolhatunk a felszín alatti vízzel

A városi tisztított szennyvíz tovább tisztításával az előzőekben is említett mennyiség, azaz maximum napi 8000 köbméter ivóvizet lehet megspórolni, amennyiben ennyi tisztított szennyvíz keletkezik a városi telepen és azt az ipari fogyasztók felhasználják.

nyiregyhaza.huS hogyan néz ki a folyamat gyakorlatban? Mi, honnan, hová érkezik? Hány helyen és hol zajlik a tisztítás? Ezt mutatja be sematikusan az alábbi, a FőMTERV-től kapott szemléletes folyamatábra

Tisztázzuk a fogalmakat
A fogalmi meghatározások a legnehezebbek, mivel attól függően, hogy mely helyre, létesítményre, tisztítási lépcsőre vonatkoztatva használjuk, annál inkább ismétlődhetnek ugyanazon szavak, de már más és más minőséget takarva.
Tisztított szennyvíz: bármilyen szennyvíz elő- vagy utó-, vagy komplex egész tisztítását követő vízféleség. Általában közcsatornára, vagy élővízbe vezetett, vagy más helyekre elhelyezett, felhasznált szennyvizekre használt fogalom.
Szürkevíz: például tisztított szennyvíz, amely ivásra nem alkalmas, de más célokra, például ipari célokra még felhasználható. A szürkevíz jellemzően enyhén szennyezett, és a neve nem a víz színére utal, hanem a fekete (erősen szennyezett, akár ürüléket is tartalmazó) és a fehér (ivóvíz) víz közötti átmenetre. A háztartásokban a szürkevíz használható például takarításra, WC-öblítésre, esetleg öntözésre.
Ipari víz: az a víz, amit az ipar saját vízigényeinek kielégítésére használ. Ez lehet ivóvíz és szürkevíz is.
Technológiai víz: olyan víz, mely bármely gyártási, vízkezelési vagy szennyvíztechnológiai lépéshez szükséges. Például szennyvíztisztító telepen az iszapok víztelenítésénél, mosásánál szükséges víz az technológiai vízigény. Ugyanígy egy gyárban a hűtési célú vízigény egy technológiai vízigény. A vegyszerek bekeveréséhez, hígításához szükséges vízigény is technológiai vízigény.

Kettős monitoring rendszer

Annak érdekében, hogy a tisztítási technológiák a káros anyagoktól védettebbek legyenek, kettős monitoring rendszert vezetnek be. Az egyik az ipari parkban összegyűjtött szennyvizek paraméter alapú online (0–24 órás folyamatos) mérése és megfigyelése, a másik a szennyvíztisztító telepen lévő hasonló, illetve közel azonos parametrizálási megfigyelése.

Jelentős biztonsági többlet Nyíregyházán

Ez a két egymástól elkülönülő helyen lévő folyamatos minőségmegfigyelés teszi lehetővé a technológiai berendezések károsodásának elkerülését, illetve teszi lehetővé azt, hogy pufferolása történjen a sokkal magasabb szennyezettségű szennyvizeknek, azokat külön vegyszeresen kezelhetővé tegyék, és lassabban, időben szétosztva adhassák fel a további technológiai lépcsőkre. Nyíregyháza esetében ez egy jelentős biztonsági többletet ad a szennyvíz állandóan magas tisztítási hatásfokának megtartása, és az élővizek minőségének megőrzése (befogadó) céljából.

nyiregyhaza.huTávlati kép a szennyvíztisztító egy részéről

Mi történik havariahelyzet esetén?

Havaria alatt mindenkor azt kell érteni, hogy vagy valamely ponton a tervezettől eltérő akár jelentősen nagyobb szennyezettségű szennyvíz keletkezik, amit nem rutinszerűen (megadott normál üzemi módozattal) kell kezelni, vagy olyan leállások történnek, ami miatt be kell tározni (pufferelni) a leállás idejére a szennyvizeket, melyek nem elvezethetőek. Mindkét esetre kidolgozott megoldások kerültek a műszaki koncepcióba. Ezen időszakosan betározott nagyobb szennyezettségű szennyvizeket aztán lassan adagolva lehet rutinszerűen a normál üzemi módozatú tisztítási sorra küldeni.

nyiregyhaza.hu

#kapcsolódó

Keressük a város karácsonyfáját!

Keressük a város karácsonyfáját!

A kiválasztott fa kivágásáról és elszállításáról a NYÍRVV Nonprofit Kft. gondoskodik....

 A viharos szél a legkeletibb vármegyében is okozott károkat

A viharos szél a legkeletibb vármegyében...

Hírek a katasztrófavédelemtől.