Ennyi ösztöndíjat kaphattok, ha szakképzésben tanultok

Ennyi ösztöndíjat kaphattok, ha szakképzésben tanultok

Számos ösztöndíj várja az idei tanévben is a szakképzésben tanuló diákokat - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium az MTI-vel.

A minisztérium közleménye szerint az első időszakban általános ösztöndíj jár a tanulóknak, később a duális képzésben résztvevők az ösztöndíjak mértékét jelentősen meghaladó munkabért kaphatnak, a végzős évfolyamon tanulók pedig a vizsgaeredményüktől függően 150-300 ezer forintos pályakezdési juttatásban is részesülhetnek. Ezt a sikeres szakmai vizsgájuk után kapják meg, amit a szakmai karrierjük beindítására, akár eszközök beszerzésére is fordíthatnak.

A hátrányos helyzetű, tehetséges diákokat 7-19 hónapon keresztül támogató Apáczai ösztöndíj programban havi 16-34 ezer forint közötti összeget kaphatnak a jó tanulmányi eredményű tanulók, a dobbantó programban és a műhelyiskolákban tanulók számára pedig az idei tanévtől a duplájára, havi 16 ezer forintra nő az ösztöndíj összege.

A duális képzésben részt vevő tanulók - akiknek a tanulmányaik mellett egy meghatározott helyen kötelező dolgozniuk is - a minimálbér 43-72 százalékára számíthatnak fizetésként, a munkabérük tehát elérheti a 168 ezer forintot havonta.

"A szakképzési rendszer megújításával és a korszerű ösztöndíj rendszer bevezetésével egyre népszerűbb a szakképzés, és javulnak a tanulók eredményei. Ez azt jelenti, hogy a családok és a fiatalok, a leendő diákok fontosnak és hasznosnak találják a rendszer kínálta lehetőségeket, nő a szakképzés presztízse" - emelte ki a közlemény kapcsán Pölöskei Gáborné szakképzésért felsős helyettes államtitkár.

eduline.hu

#kapcsolódó

A héten kezdődik a VIDOR színházjegyek értékesítése

A héten kezdődik a VIDOR színházjegyek...

VIP bérlettel plusz 1 nap elővásárlási jogosultság jár a VIDOR színházjegyekre.

Zöldfelületi felújítások Nyíregyházán

Zöldfelületi felújítások Nyíregyházán

A NYÍRVV Nonprofit Kft. Nyíregyháza belvárosának több helyszínén is elkészült...