A legek Tirpák Fesztiválja jön szeptember közepén!

A legek Tirpák Fesztiválja jön szeptember közepén!

Minden évben egyre nagyobb méreteket ölt ez a hagyományok ápolását előtérbe helyező városi nagyrendezvény, amely 2023-ban is három napon át várja az érdeklődő nagyközönséget.

Szeptember 15–17-ig  Népi Ízek Találkozója és a VII. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokság adja a gerincét a hétvégének, mely sztárokkal teljes színpadi programot is kínál.

A fesztivált ezúttal a legek jellemzik. Az előző évekhez képest  több főzőcsapattal és nagyobb vásártéri piaccal találkozhatnak majd a kilátogatók. Idén minden eddiginél több díjat ítél oda a szakmai zsűri, melynek a tagjait a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség delegálja. Újdonság lesz a kilátogató nagyközönség számára a megújult gasztrojegy, melyek ellenében (ételféleségtől függően több darabért) tudnak majd finomságokat vásárolni, de aki csak kóstolót szeretne, az 1 db gasztrojegy ellenében – melynek ára 500 forint lesz – azt is megteheti.

Reptértől a Szerelemig, népi ízektől a bográcsig

Péntek  este 19 órától Korda György és Balázs Klári élő nagykoncertjével veszi kezdetét a fesztivál – de egész nap a szakMAfest lakja be a belvárost. Szombaton  a nyíregyházi éttermek és hagyományőrző egyesületek mutatkoznak be finomabbnál finomabb ételekkel a Népi Ízek Találkozóján. A színpadon a helyi néptáncegyüttesek műsorát láthatják a Szikes Zenekar közreműködésével, hattól Takács Nikolas lép fel, fél nyolctól Rúzsa Magdi ad koncertet. Vasárnap  a VII. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokságon az amatőr főzőcsapatok remekelhetnek, miközben kulturális műsort adnak a város civil szervezetei, az eredményhirdetést közrefogva pedig egytől a Mentha Project, háromtól pedig a Folkfusion Band koncertezik. Mindkét napon neves szakmai zsűri ítéli oda a legjobbaknak járó díjakat. A két nap alatt több ezer adag ételt készítenek a részt vevő csapatok.

Legalább 50-féle étel!

A fesztiválra érkezők szombaton és vasárnap több mint 50-féle ételből válogathatnak az előzetesek alapján. Megkóstolhatják például többek között: a szabolcsi és kukoricadarás töltött káposztát, sztrapacskalevest, babgulyást, paradicsomos krumplilevest, birkagulyást, káposztás bablevest füstölt hússal, habart paszulylevest, lebbencslevest, tésztás paszulylevest, halászlét, kötött-tészta levest, tirpák bablevest, tépett húsos tirpák burgert, sült puliszkatallért paradicsomos babraguval, hagymás vért, csülkös toroskáposztát, valamint töltött káposztát szabolcsi kukoricakásával és füstölt hússal töltött bécsiesen bundázva, birkapörköltet, toroskáposztát, szarvaspörköltet, őzragut, vaddisznópörköltet, BBQ húsokat, grillezett sertésbordát, grillezett sertésoldalast, egészben sült sertéscsülköt, marha­pofapörköltet, hagymás csülköt serpenyős burgonyával, töltött lángost, lapcsánkát, törtpaszulyt hagymás zsírral, káposztás tésztát, pirított krumplis tésztát, wrappokat különböző töltelékkel, sztrapacskát, szilvás-mákos bobajkát, csörögét, fánkot, palacsintát, flekkent, hagyományos paraszt süteményeket, káposztás lángost, bejglit, kapros lucskos káposztát oldalassal, krumplis lángost, slambucot, hurka-kolbászt, tirpák tarhonyát, tepertős pogácsát, hájas tésztákat, réteseket különböző ízesítésben.

#kapcsolódó

Tájékoztatás a téli szünidei gyermekétkeztetés igénybevételéről

Tájékoztatás a téli szünidei gyermekétkeztetés...

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a téli szünet időtartama alatt...

Életveszélyesen bántalmazta feleségét egy szabolcsi férfi

Életveszélyesen bántalmazta feleségét...

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója 2022. október 1-jén az emberölés...