Indul a nagy klasszikusok évada a színházban

Indul a nagy klasszikusok évada a színházban

Minden eddiginél jelentősebb kérdés a 2023/24-es színházi évadban a gazdasági egyensúly megteremtése.

Az új évad nyitánya a nyári adatok elemzésével indult, de törzsgárda tagokat is köszöntött a színház igazgatója. Delila, Életrevalók, Bolha a fülbe, Don Juan, Anconai szerelmesek – klasszikusokat és igazi kuriózumokat tartogat a teátrum repertoárja. Mohácsi János, Verebes István, Szabó Máté és Keszég László is rendez mások mellett Nyíregyházán.

Ettől a kőszínházi szezontól Bárány Frigyes Stúdió lett a színészház alatt működő korábbi Művész Stúdió. A pódium népszerűsítése miatt tartották ezen a helyen a 2023–24-es színházi évadnyitó társulati ülését. Amolyan névadó ünnep is volt az alkalom, melyen Kirják Róbert köszöntötte az áprilisban elhunyt Bárány Frigyes színművész özvegyét, s adta át az alapítói emlékszobrot Baraksó Erzsébetnek.

Sokszínű repertoár

Kiegyensúlyozott, pörgős, színházi élményekben gazdag évadot kívánt a társulatnak a kultúráért felelős alpolgármester. – A repertoárjuk nagyon sokszínű, mely a társadalom széles rétegének igényeit próbálja kielégíteni. Az önkormányzat mindig megtette a magáét, hogy a színház stabilan működjön, reménykedünk abban, hogy semmi nem jön közbe – nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester. A Krúdy Kamara műsora: Az öreg hölgy látogatása, Családi játszmák, Macskajáték, Nők az idegösszeomlás szélén, Variációk egy rablásra. Bárány Frigyes Stúdió: Bogyó és Babóca, Hét tenger meséje, Pinokkió, A szépség és a szörnyeteg.

Sikeres nyári programok

A nyári adatok elemzésével kezdte beszámolóját a Móricz Zsigmond Színház igazgatója. Költség­hatékony megoldásnak tartották, hogy több saját és kevesebb vendégprodukciót szerveztek a szabadtéri színpadra, 20 millió forint fölötti bevételt könyveltek el a gazdasági irodán. A szabadtéri 7 előadásán (Delila, Anconai szerelmesek, Csárdáskirálynő és a többiek, Ma este megbukunk, Spamalot, avagy a Gyalog galopp, Legénybúcsú, István, a király) 6229 néző előtt játszottak. A nyár további részében 4 vendégprodukciónak adtak helyet (Retro Páholy, Charlie koncert, Csányi Sándor egyszemélyes estje, a Hogyan értsük félre a nőket?, Puskás x Kőszívű musicalkoncert). A családokat a Rózsakert Szabadtéri Moziba invitálták, a 4 gyermekfilm nézőinek száma átlagosan 150 fő volt. A Bencs Villában a színház társulatának színművészei (A 3 tenor: Gulácsi Tamás, Horváth Viktor, Tar Dániel; és Gulyás Attila) léptek fel, zenés estjeiket telt házzal és nagy szeretettel fogadta a közönség. A Szindbádban, a Színházi Olimpia szervezésében ellátogatott hozzánk Hobo utcaszínházi előadásával, valamint Klem Viktor A nagybőgő című egyszemélyes produkciójával. Minden tekintetben sikeres volt a 22. VIDOR Fesztivál is, mely 60 millió forint fölötti jegybevételt jelent, és 98,7 százalékos nézettséget.

Bérletek és gazdasági háttér

Érzékelhetően nőtt mind a nagyszínpadi, mind a kamara bérletesek aránya is az új évadban, s lassan visszatér a COVID előtti időszakhoz; a tavalyi adatokat a nagyszínpad esetében már majdnem 10, a Krúdy Kamara esetében pedig 24 százalékkal túlszárnyaltuk a bérletezés vége előtt majdnem két hónappal – folytatta az évadnyitót a direktor. A művészi teljesítmények, és a nézői igények mellett alapvető elvárás a gazdasági stabilitás biztosítása, mely természetesen az anyagi egyensúlyt jelenti. – A következő évad tervezése is sok teendőt szabott ránk gazdasági szempontból, négy nagyszínpadi bemutató lesz a korábban megszokott öthöz képest, ami viszont kiegészül egy szabadtéri színpados bemutatóval, ez lesz jövő nyáron az Anconai szerelmesek, illetve a nagyzenekaros előadás hiányzik a repertoárunkból – fogalmazott a Móricz Zsigmond Színház igazgatója, Kirják Róbert.

Lázár Ervin Program

30 helyszínen, közel 20 ezer diák lesz részese a Lázár Ervin Program előadásainak, és találkozhatnak majd Maszmókkal, illetve az Aranymetszet című irodalmi összeállítással, melynek rendezője Rák Zoltán. 10 éves törzsgárda tagokat köszöntött az igazgató, és bejelentette, hogy szombaton lesz a nagyszínpadon a nyáron már játszott Delila bemutatója. Jövő pénteken érkezik a Krúdy Kamarába Az öreg hölgy, utána pedig a Bogyó és Babóca. A napokban pótolják a Színházi Olimpia idején elmaradt Idétlen időkig előadást, Debrecenben.

(Szerző: Matyasovszki Edit)

A képen Kírják Róbert és Baraksó Erzsébet szerepelnek

#kapcsolódó

Családi ház égett Nyíregyházán, a Kocsis utcában

Családi ház égett Nyíregyházán, a Kocsis...

A tűz során az ingatlan lakhatatlanná vált.

Alapkiképzés a területvédelmi ezrednél – Elkezdődött a nyolchetes képzés

Alapkiképzés a területvédelmi ezrednél...

Egységes alapkiképzés kezdődött az 5. Farkas Gyula Területvédelmi Zászlóaljnál.