Szüreti mulatság – Szili Katalin is ellátogatott a Kerekerdő Tagintézménybe

Szüreti mulatság – Szili Katalin is ellátogatott a Kerekerdő Tagintézménybe

A globalizált világban muszáj azokat a dolgokat erősíteni, amelyek a gyökereinket jelentik – mondta Szili Katalin miniszteri főtanácsadó nyíregyházi látogatásán.

Az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézménye szüreti mulatságon mutatta be, hogyan élnek a hagyományok az intézményben és milyen foglalkozásokat szerveznek a csoportoknak. Nyíregyházán mind a 35 óvoda megújult az elmúlt években, de további fejlesztéseket is tervez a jövőben a városvezetés.

Nagy izgalommal fogadták a vendégeket szerda reggel a Kerekerdő Tagintézmény óvodásai. Már hagyomány, hogy szüreti mulatságot szerveznek az ősz beköszöntével. Ez alkalommal dr. Szili Katalin miniszteri főtanácsadó, dr. Kovács Ferenc polgármester és Nagy Szabina önkormányzati képviselő is ellátogatott a programokra.

Őrizzük a hagyományokat az óvodában. Ma a kis mozgások, a kis táncok bekapcsolódnak a szürethez, bekapcsolódnak a jókedvhez. Reggel már szemezgették a gyerekek a szőlőt, kettőt megettek, egyet kosárba tettek és már csorog a must, felelevenítjük, hogy régen hogyan is készült a must, hogyan ünnepeltek az emberek. Ezeket a hagyományokat szeretnénk megőrizni a jövőben is” – mondta Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezetője.

Így tedd rá”

A Kerekerdő Tagintézmény az „Így tedd rá” módszer nyíregyházi minta óvodája. Ez a néptánc program egyszerre tartalmazza a hagyományos értékeket és a legkorszerűbb pedagógiai elveket – ennek a kettősségnek is köszönhető, hogy az óvodások nem lemorzsolódnak a tánccsoportból, hanem egyre többen lesznek.

Megújultak az intézmények

A városvezetés évek óta nagy hangsúlyt fektet az intézmények korszerűsítésére, miután az oktatás és a gyerekek a legfontosabbak a jövőnk szempontjából – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az intézmény szerdai rendezvényén.

Az oktatás, a bölcsődék, az óvodák, minden intézményünket felújítottunk, de a következő EU-s programokban is benne vannak, például különböző fejlesztőszobákat szeretnénk. Szerencsére energetikai felújítás már nem kell, azon már túl vagyunk, mind a 34 óvoda esetében, a 35. pedig teljesen új a kórháznál. Ezt folytatjuk azért, hogy itt a gyerekeink a legjobb körülmények közt legyenek, és ehhez csatlakozik az is, ami nem infrastrukturális vagy fejlesztési kérdés, hogy ilyen programok vannak” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc.

A szüreti mulatság kihagyhatatlan része a mustkészítés, természetesen ezt is megkóstolták a kis óvodások a különböző ételek mellett.

Hagyományok, nemzettudat

Szili Katalin a rendezvényen úgy nyilatkozott, egy olyan különleges óvodapedagógiai képzést sikerült megismernie itt, Nyíregyházán, ahol a néptánc, a hagyományok tanítása és megismerése a mindennapok részét és alapjait képzik.

Számomra – mint aki részben nemzetpolitikával is foglalkozok – ez egy különlegesen jó érzés azon körülmények között, amikor csak azt látjuk, hogy egy olyan globális világban élünk, ahol minden kinyílt, információkban, hírekben. Az ember kitettsége is sokkal nagyobb, ezért muszáj azokat a dolgokat megerősíteni, amik a gyökereket jelentik és ennek vagyunk itt a szemtanúi” – nyilatkozta a miniszterelnöki főtanácsadó.

Az Eszterlánc Északi Óvoda intézményeibe jelenleg 900 gyerek jár, a következő években a demográfiai folyamatokat látva ez a szám akár az 1100-at is elérheti – hangzott el az óvodában. Szili Katalin ehhez hozzátette, ez is egy jó visszaigazolása annak, hogy az elmúlt évek családpolitikai intézkedései beváltak és jól működnek.

Szerző: Nagy Boglárka

#kapcsolódó

Üres polcok, emelkedő árak: veszélyben lehet a karácsony?

Üres polcok, emelkedő árak: veszélyben...

Az európai áruforgalom erősen túlterhelt. A szűk keresztmetszetek hatással...

A hétfőre vezényelt autóbusz-vezetők 56 százaléka nem vette fel a munkát a SZAKSZ által szervezett sztrájk második napján

A hétfőre vezényelt autóbusz-vezetők...

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet 2024. január 28-ára és 29-ére...