Hideg és fagyveszély: szigeteljék a vízmérõaknákat és a fedlapokat!

Hideg és fagyveszély:  szigeteljék a vízmérõaknákat és a fedlapokat!

A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. idén is felhívja a felhasználók figyelmét, hogy cselekedjenek idõben, és kerüljék el a hideg hatására bekövetkezõ vízmérõ-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkezõ, magasabb vízdíjszámlának a költségeit.

A hatályos jogszabályok szerint ugyanis az elfolyt vizet, a mérõcsere költségeit, valamint a vízmérõt a felhasználóknak kell megfizetnie, mivel a törvény elõírja, hogy kötelesek a vízmérõ fagy elleni, megfelelõ védelmérõl gondoskodni.

Tippek a hatékony szigeteléshez

Íme, néhány ötlet a szakemberektõl arról, mit tegyenek a felhasználók, hogy elkerüljék a hideg okozta jelentõs károkat és vízveszteségeket. Mindig a vízmérõakna-födémet és a fedlapot szigeteljék, ne magát a vízmérõt! A szigetelõanyag kiválasztásánál alapvetõ szempont, hogy nedvesség hatására ne veszítsen a szigetelõképességébõl. Például az átnedvesedett ruha, paplan, régi kabát a szigetelõ hatásának kb. 80 százalékát is elveszítheti! Magyarország területén az 5 cm vastag hungarocell szigetelés már megfelelõ védelmet tud nyújtani. Ez egyrészt pénztárcabarát, egyszeri befektetéssel több évtizedre szól, másrészt magának a vízmérõnek a cseréjét, esetleges javítását és leolvasását sem akadályozza.

Az ellenõrzés is fontos

A pincében és a zárt helyen lévõ vízmérõk, vízvezetékek esetén ellenõrizzék a pinceablak épségét, szigetelését, és tartsák az ablakot zárva. Javasolják, hogy a hideg beálltáig rendszeresen ellenõrizzék, nincs-e víz az aknában, és a fedlap is jól le van-e szigetelve és zárva. Szigeteljék, vagy ennek hiányában, idõben víztelenítsék a falakon kívül lévõ, illetve a nem kellõen szigetelt vízvezetékeket is.

Mi a teendõ a nem lakott épületek esetében?

A télen nem használt ingatlanokat víztelenítsék. Nyissák meg a kerti csapot, majd zárják el a téli elzárót. Az aknát ott is szigeteljék, mivel a vízmérõben a víztelenítést követõen is maradhat víz. A fagycsap meghibásodása esetén gondoskodjanak annak soron kívüli cseréjérõl. A kerti csap lezárását körültekintõen végezzék, ügyeljenek a fagycsap teljes elzárására!

#kapcsolódó

Kevesebb eső, több hidegfront jön a héten

Kevesebb eső, több hidegfront jön a...

Többször lesz szeles az idő, záporok is akadnak, de tartós eső keddtől már...

Izrael melletti szimpátiatüntetést tartottak Nyíregyházán

Izrael melletti szimpátiatüntetést...

Nyíregyházán október 14-én, szombaton délután és este is tartottak Izrael melletti...