Madárkarácsony - Advent a madarakkal a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Madárkarácsony - Advent a madarakkal a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Az E-misszió Egyesület várja mindazokat, akik a karácsonyi készülődést megosztanák a nyíregyházi Sóstói-erdő madaraival. A közös madárkalács-készítés és madárgyűrűzés helyszíne és ideje: Erdei Tornapálya, 2023. december 9. szombat, 9:30-tól 12:30 óráig.

A résztvevők itt megismerhetik a téli madáretetés alapvető tudnivalóit, és az etető leggyakoribb vendégeivel pedig közvetlen közelről találkozhatnak. Az ünnepi alkalomra zsiradékból és különféle magokból készülő, karácsonyi hangulatú formákba öntött madárkalács készül, amely nem csupán a télen gyakran éhező kismadarakat segíti, de a kert dísze is lehet ebben az időszakban.

A program része a madárgyűrűzés is, ahol Petrilláné Bartha Enikő ornitológus szakember, a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola vezetője segítségével közvetlen közelről megismerkedhetünk az etetőre járó madarakkal.

Idén már novemberben beköszöntött a fagyos idő, így a madáretetési szezon is. Az itt telelő kis énekesmadaraknak karácsonyra is hasznos ajándék a megfelelő, szakszerűen kínált eleség. A tavasz beköszöntéig folytatott madáretetés biztonságot jelent az apró tollas jószágoknak a hideg és táplálékban szegény időszak átvészeléséhez. Az E-misszió Egyesület 2011 óta minden évben várja a természet barátait közös akciójára, ahol megismerjük, hogyan és mivel lehet télen etetni a madarakat. A szokásos eleségek mellett olajos magvakból, aszalványokból, és zsiradékból, kreatív ötletekből, ügyes kezek által nem csak tápláló, de szép madárkalácsot is készítünk.

Évek óta minden télen mázsányi napraforgómagot fogyasztanak el az Erdei Tornapályán álló etetőnkből az arra járó madarak – főleg széncinegék, kék cinegék, barátcinegék, csuszkák, harkályok, fekete rigók, szajkók, zöldikék, meggyvágók. A szombati programon ornitológus szakember segítségével a kismadarak egy részét befogjuk, és jelölőgyűrűt helyezünk el a lábukon. Ezáltal hosszú távon nyomon tudjuk kísérni a sorsukat, de alkalom nyílik arra is, hogy az érdeklődők közvetlen közelről megtekinthessék az etető látogatóit. – Nyilatkozta dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület programvezetője.

A madárkalács-készítéshez alapvető anyagokat az Egyesület biztosítja, de hogy finomabb, tartalmasabb, változatosabb és szebb legyen a madárcsemege, aki tud, hozzon magával faggyút, hájat, nyers olajos (napraforgó, dió) és apró szemes (köles, lenmag, mák) magokat, aszalt gyümölcsöket (mazsola), süteményformát, fenyőtobozt, kiszárított fél-narancshéjat.

 

További információk az akcióról a sostoierdo@e-misszio.hu címen, és Szigetvári Csabánál (20/512-3311), továbbá a  www.facebook.com/sostoierdo oldalakon.

#kapcsolódó

Hiánypótló képeskönyv született Nyíregyházáról, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. gondozásában

Hiánypótló képeskönyv született Nyíregyházáról,...

Hiánypótló képeskönyv jelent meg Nyíregyházáról, a Nyíregyházi Turisztikai...

Már a héten kezdődik a nyugdíjprémium kézbesítése

Már a héten kezdődik a nyugdíjprémium...

A hónap végéig mindenki megkapja.