Korai karácsony: megérkeztek Nyíregyházára a hetedikes diákoknak pályázott notebookok

Korai karácsony: megérkeztek Nyíregyházára a hetedikes diákoknak pályázott notebookok

Személyes használatra pályáztak és nyertek 255 notebookot a kertvárosi általános iskola hetedikesei, akik csütörtökön délelőtt átvehették ajándékukat.

A Klebelsberg Központ által bonyolított „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és pedagógusok számára” című projekt keretében 140 ezer darab notebookot juttatnak el több mint két és fél ezer hazai köznevelési intézménybe. A megyébe közel 8700, Nyíregyházára 2888 darab okoseszköz érkezett.

Teljes karácsonyi pompa fogadta a kertvárosi iskolába érkező vendégeket, akik kora karácsonyi ajándékot hoztak. 2022 év elején már kaptak informatikai eszközöket pedagógusok és 9. osztályos diákok. Most más évfolyamokon a sor. 140 ezer notebookot osztanak ki 7. és 10. évfolyamos tanulók között szerte az országban.

Ezzel az eszközzel mindenhova el lehet jutni a világban, mindent meg lehet tudni. Lehet ezen meccset nézni és divatbemutatót, de tanulni is lehet – szólt a fiatalokhoz az egyik hetedikes osztályban a polgármester.

„Több éve futó kormányprogram, aminek az a lényege, hogy a digitális oktatáshoz esélyegyenlőséget biztosítson, és a digitális kompetenciát fejlessze, azt segítse. A pedagógusok már korábban megkapták az eszközöket, most az iskolák. A kertvárosi iskolában nagy számban – az igazgató és a tanári kar érdeme is – jelentkeztek a szülők, és ma-holnap átvesznek 255 laptopot, ami nagymértékben segíti majd azt, ami a Covid időszakban felerősödve jelentkezett. Bár azt hiszem, a nélkül is szükséges, hogy online és digitális formában a gyerekeknek és persze a pedagógusoknak minden lehetősége meglegyen, hogy a nyíregyházi gyerekek a legjobb képzést kapják”

– nyilatkozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

A szülők a KRÉTA rendszerben jelezhették igényüket, a kertvárosi iskola esetében a hetedikes tanulók szüleinek 99%-a pályázott. Lévén gyerekeik kiskorúak, ők vállalták a felelősséget.

„Természetesen tanórán lehet leginkább használni, de tanórán kívüli tevékenységek során is. Azoknak ad esélyegyenlőségi lehetőséget, akik nem rendelkeznek infokommunikációs eszközökkel. Nekik könnyíti meg a minőségi oktatáshoz való hozzáférést. Mi azt tervezzük, hogy ha már egy ilyen gyönyörű készüléket kapnak a gyerekek, azok otthon maradhatnak, mert olyan sokat sikerült pályázni, hogy több mint 200 marad az iskolában. Azt tervezzük, hogy a felsős korosztály minden termébe szeretnénk egy bizonyos mennyiséget tenni, hogy ezzel tudjanak akár párban, akár egyéni munkában dolgozni”

– tájékoztatott az iskola tagintézmény-vezető helyettese, Horváthné Reményi Lívia. Személyes használatra, iskolai és otthoni alkalmakra való a notebook, mely iPadként is használható.  A városrész országgyűlési képviselője is megjelent a kertvárosi iskola ünnepségén, és felidézte, hogy a Covid idején lett igazán nélkülözhetetlen a digitális technika.

„Most, 2023 novemberében, decemberében 140 ezer notebookot osztanak ki országosan. Ebből 2888 kerül Nyíregyházára, és ebbe a kertvárosi iskolába a legtöbb, 255, amit személyes használatra is hazavihetnek a diákok, illetve itt az osztálytermekben is használhatnak. Egy párbeszéd is megelőzte a notebookkiosztást a szülők és a tanárok között. Az volt a szülők kérése – ami a mi célunk is –, hogy senki ne maradjon ki ebből az oktatási formából. Az sem, akinek nincs lehetősége megvásárolni egy ilyen notebookot”

- fogalmazott dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő. Érintőképernyős, nagy memóriájú, modern eszköz kerül most a diákok kezébe. A megyébe 8700, Nyíregyházára pedig éppen 2888 darab notebook érkezett egérrel és hátitáskával. Aki tudást, képességet szerez az okoseszközökkel, annak sikeres élete lehet – hangzott el az ünnepélyes átadóünnepségen.

Szerző: Matyasovszki Edit

#kapcsolódó

Roma Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére már két napon lesz zsibvásár a Korányin

Roma Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére...

Roma Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére a Korányi Frigyes utcai piacon...

Czomba Sándor: Válságálló a munkaerőpiac, 20 ezerrel dolgoznak többen, mint egy éve

Czomba Sándor: Válságálló a munkaerőpiac,...

„A magyar gazdaság ellenállóképességét, erejét, valamint a kormányzati intézkedések...