Tűzijáték: figyeljünk a biztonsági utasításokra és a házikedvenceinkre!

Tűzijáték: figyeljünk a biztonsági utasításokra és a házikedvenceinkre!

A tűzijáték használata sokak számára elengedhetetlen, ha a szilveszteri mulatságról van szó.

Ez a látványos pirotechnikai eszköz feldobhatja a hangulatot, de nem árt körültekintőnek lenni használatukkor, hiszen ez a szórakoztató tevékenység könnyen balesetet okozhat.

A tűzijátékokat 1-es, 2-es és 3-as kategóriába sorolhatjuk. Előbbi kettő – a tévhitekkel ellentétben – magánterületeken egész évben használható, a 3-as viszont csak szilveszterkor este 6 és reggel 6 óra között.

Tartsuk be a biztonsági utasításokat!

A gyújtózsinórral – kanóccal ellátott tűzijátékot kizárólag felnőtt személy kezelheti, a bátrabb kicsiknek azonban lehetőségük van egyéb látványos eszközt kipróbálni, ilyen például a sárkánytojás. Fontos, hogy a használó minden kategóriájú tűzijáték estében legyen körültekintő, tartsa be a biztonsági előírásokat, ellenkező esetben a szórakoztató tevékenység könnyen balesetet okozhat.

„A telepeket, ha lerakjuk – sima, kemény területre – soha ne hajoljunk felé! Mindig oldalra hajolva gyújtsuk meg a zsinórt, mely 8-10 másodpercig működik, ennyi időnk van eltávolodni óvatosan, nehogy baj legyen belőle. Innentől a telep már magától indul.” – mondta el Kovácsné Szabados Renáta pirotechnikus.

Kedvenceinkről se feledkezzünk meg!

Ezek a pirotechnikai eszközök az embernek látványosak és szépek, azonban házikedvenceink számára az élmény valóságos sokkot okozhat. Érdemes már 31-én reggel előkészülni a durrogtatásra. Akinek háziállata van, lehetőleg erre az éjszakára zárja egy csendesebb helyiségbe, és húzza be a függönyt, vagy húzza le a redőnyöket.

„Erre az egy estére mindenféleképpen próbáljuk meg zárt helyre tenni. Fontos, hogy biztonságban legyen. Semmiképpen ne kössük meg! Volt már arra is példa, hogy a sokkhatás miatt eltépte magáról a láncot és azzal együtt akadt fel a kerítésre, vagy bárhova, ahonnan nem tudott tovább menekülni.” – nyilatkozta Novák Éva az Állatbarát Alapítvány menhely-vezetője.

nyiregyhaza.hu

Messzire is elmenekülhetnek

A menhely-vezető úgy tapasztalta, hogy a legtöbb állat ilyenkor minél messzebbre menekül a fény- és hanghatások elől. Általában az elkóborolt házikedvencek fele újévben előkerül, míg a másik fele sajnos nem.

„Nem igazán jellemző, hogy az utcákon menekülnek rémülten. Menedéket keresnek, próbálnak messzire eltávolodni a hangtól, fénytől. A legtöbb városból megszökött kutya igyekszik mezők, erdők, külterületek felé venni a menekülési irányvonalat és nem is bújik elő. 2.-a,3.-a körül szoktak felbukkanni, amikor elmúlnak a számukra rémisztő dolgok, kezdenek megéhezni, megszomjazni, lassan megnyugodni. Ilyenkor mennek haza – ez kutyától függ és attól, hogy milyen messzire menekül az otthonától. Van olyan tapasztalatunk, amikor Balkányból jött be Nyíregyházára kutya a tűzijáték miatt.” – tette hozzá Novák Éva.

nyiregyhaza.hu

Mindig informálódjunk!

Az el nem használt 1-es, 2-es kategóriájú tűzijátékokat száraz, hűvös helyen még lehet tárolni. Aki tűzijáték vásárlást tervez, minden esetben kérjen információkat a használattal, valamint a biztonsági előírásokkal kapcsolatban az eladóktól.

Szerző: Kemecsei Fanni

#kapcsolódó

Újra teljes lesz a közvilágítás

Újra teljes lesz a közvilágítás

Az energiaválság miatt szükséges takarékossági intézkedések részeként korábban...