Digitális szűrőprogram: kiemelt cél a prevenció

 Digitális szűrőprogram: kiemelt cél a prevenció

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmával hozták nyilvánosságra a WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége állásfoglalását, ami szerint a megbetegedést 194 tagország egyetértésével 2030-ig felszámolható népegészségügyi problémává tennék.

A prevenció kapcsán kaptunk tájékoztatást a hazánkban elérhető szűrésekről, melyek az új évben új elemekkel gazdagodtak. Szabadnap és digitális értesítés bevezetését tervezik. 

Minden esztendőben január harmadik hete az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, melyet közel két évtizede szerveznek meg hazánkban. 2024-ben éppen ezekben a napokban zajlanak az események, melyek a prevencióra hívják fel a figyelmet. A nőket érintő rosszindulatú daganatok között a nemzetközi statisztika szerint ez a negyedik leggyakoribb megbetegedés és halálok. A népegészségügyi célú szűrővizsgálatokat ezzel együtt három nagy csoportra oszthatjuk, ahol szervezetten zajlik a vizsgálat – fogalmazott a megyei tiszti főorvos.

„Az egyik a 45–65 év közötti nőknek a mammográfiás, tehát emlőszűrése, amelyet kétévente kell végezni, illetve kétévente kapnak behívólevelet ezek a nők. A 25–65 év közötti nőknek a méhnyakrák szűrése. Itt 3 évenkénti meghívólevéllel mehetnek a megelőző szűrővizsgálatra. Újabb lehetőség az 50 és 70 év közötti férfiak és nők vastagbéldaganat-megelőzési szűrése, ami szintén nagyon jól működik szervezetten. Széklet, vér kimutatásán alapszik. Természetesen, ha pozitív az eredmény, arra is megvan a lehetőség, hogy hova mehetnek a további szűrővizsgálatra. Ezt is megszervezték vármegyénkben” 

– tájékoztatott dr. Szabó Tünde megyei tiszti főorvos, a Sz-Sz-B Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály vezetője. A mammográfiás szűréseket a Nyíregyházi Jósa András Tagkórházban és Mátészalkán, illetve a vastagbélszűrések kolonoszkópiás vizsgálatait a megyeszékhelyen, valamint a kisvárdai kórházban végzik. Folyamatban van annak kidolgozása, hogy az életkori határokat kiterjesszék, bár az egészségügyi tudatosságra hivatkoznak a szakemberek, valamint az európai szűrési protokollra. Kedvező változások is megjelentek az új esztendőben.

„A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kidolgozott egy olyan lehetőséglistát, amely segíti a lakosság eljutását ezekre a szűrővizsgálatokra. Ez engedélyezés alatt van. Az egyik, hogy az útiköltség-visszatérítést 60%-ról 75%-ra emeljük. A másik terv, hogy azok a nők és persze férfiak is, akik a szűrővizsgálatokra behívót kapnak, a munkahelyen szabadnapot kaphassanak, szóval lehetőségük legyen eljutniuk. Akinek ügyfélkapuja van, 2024-ben elindul a digitális behívás, tehát nem papír alapon, hanem az ügyfélkapun keresztül kapják meg az emberek a behívó levelüket” 

nyilatkozta a vármegyei tiszti főorvos. A tüdőszűrés jó ideje kikerült már a kötelező szűrőprogramból, holott a TBC – kisebb számban ugyan, de – jelen van mai világunkban is. Bizonyos tünetek esetében beutalót adhat a háziorvos, de a foglalkozás-egészségügy programjához csatolt szűrés, legalábbis bizonyos munkakörök esetében. Az orosz–ukrán háború pedig kifejezett veszélyt jelenthet megyénk lakosaira.

Szerző: Matyasovszki Edit

#kapcsolódó

Izer Norbert: Egyre többen vállalkoznak

Izer Norbert: Egyre többen vállalkoznak

Már több mint 608 ezerre nőtt az egyéni vállalkozók száma. A kedvező adózás,...

Ünnepi díszbe öltözött retró buszon fedezhetjük fel a kivilágított várost

Ünnepi díszbe öltözött retró buszon...

Nyíregyházán az adventet különleges látványosság gazdagítja: a lakosok és a...