Jön jön jön! - Disznótoros Fesztivál!

Jön jön jön! - Disznótoros Fesztivál!

Hamarosan, február 24-én ismét kezdetét veszi a város egyik legvonzóbb téli eseménye, a VI. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XXII. Nemzetközi Böllérverseny, ahol a hagyományőrzés a helyi ízekkel, az autentikus környezettel, és a jó hangulattal találkozik.

A böllérek már készülnek, hogy bemutassák a disznófeldolgozás fortélyait. A friss hentesáru, a finom kolbász és toroskáposzta, az ínycsiklandozó hurka garantáltan meghódítja az ízlelőbimbókat!

nyiregyhaza.hu

A hagyományokat a gasztronómiával összekötő fesztivál idén is tele lesz élettel és szórakozással. A rendezvényen a finomságok mellett kulturális programok is helyet kapnak, ismét népzene és tánc szórakoztatja majd a közönséget egészen délután 3-ig, az eredményhirdetésig, míg a kézműves standokon lehetőség lesz a helyi termékek és kézműves tárgyak megvásárlására. Baráti társaságok, cégek, települések is nevezhetnek és versenyezhetnek, több település együtt érkezik külföldi testvérvárosának csapatával.

– Idén is érkeznek csapatok a határon túlról. Azt már biztosan el lehet mondani, hogy a kaplonyi betyárok, Nagykapos városa is itt lesz. Közel 20 csapat van. Ezek baráti társaságok, Nyíregyháza nagy cégei elsősorban. A vármegyéből több település is jelezte részvételét, de még nyitott a jelentkezés. Megint belakjuk a csapatokkal a múzeumfalu összes portáját

– mondta szerkesztőségünknek dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere.

Az alpolgármester hozzátette, a skanzen kapui reggel 7-kor nyílnak, a felvonulás és a hivatalos megnyitó pedig délelőtt 10 órakor lesz. A böllérek munkáját szakértő zsúri bírálja majd. Az elkészült finomságokat kóstolójegyekkel lehet majd megízlelni. Összesen huszonnyolc kategóriában osztanak kupát, emellett idén is lesz fődíj. Egy 2023-as agrárminiszteri rendelet szerint nem lehetséges a helyszíni élőállat-vágás. A feldolgozandó sertéseket előre meghatározott vágóhídról, már felbontott állapotban, állatorvos által ellenőrizve, hűtőkocsiban szállítják a helyszínre – tájékoztatott dr. Ulrich Attila.

A kifejezetten az Észak-Alföldi Régióra jellemző, tavaly 25 ezres látogatottsági rekordot döntő, hagyományozó fesztivál igazi különlegesség és a térség egyik legjelentősebb idegenforgalmi rendezvénye. Hagymás vér, hurka, kolbász, tepertő, toroskáposzta, megannyi finomság és jó hangulat vár azokra, akik ellátogatnak a skanzenbe.

nyiregyhaza.hu

Az önkormányzat idén is biztosít ingyenes buszjáratokat a helyszínre, a 8-as és az 55-ös busz vonalán 6 és 18 óra között.

Szerző: Boros Rita

#kapcsolódó

Több ezer felvételiző az egyetemi standnál

Több ezer felvételiző az egyetemi standnál

Számos újdonsággal jelent meg az intézmény.

Mekkora hóval érkezhet az idei tél? Megérkezett az előrejelzés

Mekkora hóval érkezhet az idei tél?...

A szokásosnál vastagabb szibériai hótakaró, vékonyabb tengeri jég és a folytatódó...