Budapesti bemutatkozás – Országszerte megismerhetik a nyíregyházi vajas kiflit

Budapesti bemutatkozás – Országszerte megismerhetik a nyíregyházi vajas kiflit

Továbbra is a friss pékáru az egyik legnépszerűbb reggeli. Egyes felmérések szerint átlagosan csaknem 20 kilogramm péksüteményt fogyaszt évente egy magyar ember.

A hagyományos termékeken túl azonban évről évre egyre többen vásárolnak különböző mentes és reform termékeket, ez is jelzi, hogy sokat változtak a fogyasztói szokások. Közben egy nyíregyházi üzem vajas kiflije nem rég megkapta az ország első kiváló minőségű élelmiszer minősítését.

Vizes zsemle, tejes kifli és fehér kenyér – legtöbbször ezért járnak vagy jártak az emberek a pékségekbe. Az elmúlt években azonban sok minden változott, főleg a vásárlói szokások és az igények, így ezekhez kellett a pékeknek és a pékségeknek is igazodniuk.

Változnak a vásárlói igények

A hagyományos fehér kenyér helyett már sokan választják például a kovászos változatot. Komoly népszerűségre tett szert az elmúlt években, ennek oka lehet az is, hogy ez egy egészségesebb változata a kenyereknek, miután több értékes tápanyagot is tartalmaz, csak néhány példa ezek közül: fehérjéket, rostokat, teljes kiőrlésű változatban pedig kálium- és cinkforrás is lehet egy kovászos kenyér. Másik népszerű alternatíva a purpur kenyér, ami teljes kiőrlésű purpur- és rozslisztből készül, magas értékű összetevői vannak, mint például a magas rosttartalom, és hosszú ideig frissek maradnak. Tökmaggal, napraforgómaggal és dióval ízesítik ki a pékek. Ha a reggelire gondolunk, vannak az örök klasszikusok is, ilyen például a kakaós csiga.

Kiváló minőségű élelmiszer

Egy nyíregyházi üzem vajas kiflije nem rég megkapta az ország első kiváló minőségű élelmiszer minősítését. Korábban sütőipari termék nem részesült ilyen minősítésben, ezt hamarosan az egész ország megismerheti.

Március 5-e és 7-e között rendezik meg a sütő- és élelmiszeripari kiállítást, ez az úgynevezett SIRHA, ahol sütőipari szakembereket és a vendégeket szeretnénk a Magyar Pékszövetség standján vendégül látni. Különlegessége lesz ennek a standnak, hogy bemutatjuk a kiváló magyar élelmiszer terméket, úgy mint a vajas kiflit, illetve a vajjal készült foszlós kalácsot, ami egy termék, most fog megjelenni. Úgy gondolom, hogy húsvét közeledtével ennek nagy sikere lesz” – nyilatkozta Lakatos Tibor, a Vela Kft. ügyvezetője, a Magyar Pékszövetség alelnöke.

Több mint egyéves munka előzte meg azt, hogy a vajas kifli kiváló minőségű élelmiszer minősítést kapjon, a NÉBIH és az Agrárminisztérium közös pályázatán. A hosszú munka eredménye, hogy a vásárlók háromszor annyit vásárolnak a termékből, mióta megkapta ezt az elismerést.

Egyre több péksüteményt eszünk

A kenyérfogyasztás sokat változott az elmúlt években, egyes felmérések szerint korábban évente fejenként átlagosan 72 kilogramm kenyeret és mellette 10–12 kilogramm péksüteményt fogyasztott egy magyar, addig 2023-ra a kenyérfogyasztás évi 50 kilogramm körüli mennyiségre csökkent, a péksütemények viszont 20 kilogrammra nőttek. A pékipari termékek fogyasztása egyébként a koronavírus-járvány idején nagy mértékben visszaesett, miután a legtöbben iskolába vagy munkába menet vásárolnak valamilyen pékárut. A Covid-járvány másik úgymond hozadéka, hogy az elmúlt években egyre népszerűbb lett az otthoni kenyérsütés, a szakemberek pedig mindössze néhány alapanyagot javasolnak hozzá: liszt, víz, só, egy kis élesztő, valamint idő és türelem. Talán ez a két utolsó a legfontosabb.

Szerző: Nagy Boglárka

#kapcsolódó

A köd mellett egy kis napsütésre is számíthatunk

A köd mellett egy kis napsütésre is...

A borult északkeleti, keleti részeken lassan szakadozgat a felhőzet.