Nőtt a házasságkötések száma

Nőtt a házasságkötések száma

Több mint 37 százalékkal többen kötöttek házasságot 2024 első hónapjában, mint az előző év azonos időszakában – derül ki a KSH adataiból.

A Nyíregyházi Egyházmegye is alátámasztja az országos, pozitívan változó adatokat, miután egyházi keretek között tavaly kétszer annyian kötötték össze az életüket, mint egy évvel korábban.

Csak idén januárban 37 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint tavaly ugyanebben az időszakban, országos szinten összesen 1678 pár mondta ki a boldogító igent. Az arányszám 2,1 ezrelék volt, 0,6 ezrelékponttal nagyobb, mint egy évvel korábban. A pozitív változást a Nyíregyházi Egyházmegye is tapasztalta a 2023-as évben.

Az egyház azt várja, hogy valaki tudatosan, szabad akaratból és vallási meggyőződésből érkezzen meg a templomba és mondja azt ki, hogy ő a másikat egy életen keresztül szeretni akarja. Természetesen pont ezért tűnik egy kicsit szigorúbbnak, hiszen mi azt gondoljuk, ezzel a döntéssel egy szeretetszövetséget akar létrehozni valakivel egy életen keresztül. Sőt, reményeink szerint még utána is. Örömmel vettük észre, hogy az elmúlt évben szinte duplájára növekedett a házasságkötések aránya, ami szerintem egy nagyon jó információ. Elsősorban azért, mert a jövőt ilyen módon lehet megalapozni, így lehet előrébb lépni, hiszen ha a fiatalok tudatos döntést tudnak hozni és emellett a döntés mellett kiállni, akkor azt hiszem, hogy ez egy felnőttségnek a tipikus jele, ahogy a pszichológia is mondja, és az azt jelenti, hogy a jövő társadalmában egyre inkább stabilabb alapokon fog állni minden” – nyilatkozta Szabó Tamás parókus.

A házasságot kötők átlagos életkora is sokat változott az elmúlt évtizedekben. 1980-ban a nők átlagos életkora az első házasságkötéskor még a 22-t sem érte el, ez 2022-ben a 30-at is meghaladta. Férfiak esetében negyven évvel ezelőtt az átlagéletkor 24,5 volt, ez 33-ra emelkedett 2022-re. A Központi Statisztikai Hivatal további, a népességre vonatkozó 2024. januári adataiból kiderül, hogy az év első hónapjában 6650 gyermek született, 12%-kal, 902 újszülöttel kevesebb, mint egy évvel korábban. 11 723 fő vesztette életét, 1,1%-kal, 134 fővel kevesebb, mint 2023 januárjában. A természetes fogyás a 2023. januári 4305-tel szemben 5073 fő volt.

#kapcsolódó

Ha csak egy videót néz meg a mentők hősiességéről, ez legyen az!

Ha csak egy videót néz meg a mentők...

A mentők nem hősök akartak lenni, csak elszántan tették a dolgukat.

Újra sportnap a Mustárházban!

Újra sportnap a Mustárházban!

A Mustárházat működtető KÉK Egyesület és a Közösségi Face-ek irodát működtető...