Diákmunka – Az önkormányzat újra lehetőséget teremt a fiatalok számára

Diákmunka – Az önkormányzat újra lehetőséget teremt a fiatalok számára

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata az előző évekhez hasonlóan, idén is részt vesz a nyári diákmunka programban.

 Júliusban és augusztusban összesen 615 diákot fogadnak. Az első turnus hétfőn indult 450 diákkal és július 29-ig tart, míg a második turnus augusztus 1-jén kezdődik 165 diákkal és augusztus 22-én zárul.

Idén is vannak olyan diákok, akik már tavaly is részt vettek a programban, többek közt Szabó Levente Bence, aki az elmúlt évben az önkormányzat adóosztályán dolgozott.

„Azért vagyok újra itt, mert tavaly is ezen az osztályon dolgoztam, és így már átlátom, milyen feladatokat kell elvégezni. A munkakör főként arról szól, hogy az adópapírokat rendszerezzük: szám szerint sorba rendezzük, majd dossziékba helyezzük őket. Az irattárban körülbelül negyvenezer papír található. Tavaly is elégedett voltam a munkával, ezért tértem vissza, mert most is kellemes a munkakörnyezet, és jól tudunk együtt dolgozni” – mondta el Szabó Levente Bence, a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium tanulója.

A programra 16 és 25 év közötti, nappali tagozatos tanulók és hallgatók jelentkezhetnek. A kiskorúak esetében szülői engedély szükséges. Az idei évben rekordszámú fiatal jelentkezett, az önkormányzat pedig több mint 600 fiatalnak biztosít munkát. Összesen 17 intézményben kapnak lehetőséget, amelyek döntő többsége önkormányzati intézmény.

„Az önkormányzat számára kiemelten fontos társadalmi cél, hogy a gyerekek nyáron hasznosan töltsék el a szabadidejüket, és segíteni tudjanak az intézményekben a nyári szabadságok ideje alatt. Ennek nemcsak a munka folyamatossága szempontjából van jelentősége, hanem azért is, mert a diákok óvodákban, falumúzeumban, Sóstógyógyfürdőn és a hivatalban hasznos munkát végeznek, besegítve a felnőttek mindennapi teendőibe. A diákok számára ez két további előnyt jelent. Egyrészt értékes munkatapasztalatot szerezhetnek már fiatal korban, 16-17 évesen, amikor a pályaválasztás előtt állnak. Betekinthetnek az érdeklődési területüknek megfelelő munkakörökbe, legyen az hivatali munka, jogi vagy közgazdasági tevékenység, vagy éppen szociális munka a szociális intézményekben. Ez segítheti őket a pályaválasztásban, hiszen első kézből tapasztalhatják meg, hogy mivel foglalkoznak a különböző szakmák képviselői” – fejtette ki Jászai Menyhért alpolgármester.

Az alpolgármester hozzátette, hogy minden diákot 6 órás munkaviszonyban alkalmaznak, ami lehetőséget teremt arra, hogy minél több fiatal tudjon dolgozni a nyáron. Az önkormányzat célja, hogy a diákok értékes munkatapasztalatot szerezzenek.

„A korai munkatapasztalat több szempontból is előnyös. Reggel időben fel kell kelni, felkészülni, és odafigyelni a feladatokra, amelyeket el kell végezni. Fegyelmet igényel, és nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a diákok megfelelő fizetést kapnak, ami a minimálbérnek megfelelő összeg. Ez elengedhetetlen, hiszen munkaviszonynak minősül. Ez egy mindenki számára előnyös helyzet, különösen a közösség számára, hiszen így nyáron hatszáz nyíregyházi diák dolgozhat Nyíregyházán” – hangsúlyozta Jászai Menyhért alpolgármester.

Jászai Menyhért kiemelte, hogy Nyíregyházán az önkormányzatnál és egyéb intézményeinél leginkább adminisztratív munkát végezhetnek a diákok, például a könyvtárban, művelődési házban és óvodákban szerezhetnek munkatapasztalatot, emellett a görögkatolikus egyház is igényelt diákmunkásokat. A vármegyében dolgozhatnak továbbá a fiatalok strandokon, segédkezhetnek rendezvények megvalósításában, illetve szociális intézményekben is.

Szerző: Szabó Gabriella

#kapcsolódó

Apróbb változások a nyíregyházi helyi közlekedésben

Apróbb változások a nyíregyházi helyi...

Október 9-tõl az igényekre és észrevételekre reagáló menetrendi módosulások...

Kézhigiénés Világnap alkalmából szervezett vetélkedőn a Zay

Kézhigiénés Világnap alkalmából szervezett...

A vetélkedőn gyakorlati és elméleti tudásukról is számot adtak a résztvevők.