Egyiptomi edzőtáborozók Nyíregyházán

Egyiptomi edzőtáborozók Nyíregyházán

Rendszeresen edzőtáboroznak külföldi sportolók Nyíregyházán. Az Atlétikai Centrumban most is vannak akik az olimpiára készülnek, a Városi Sportuszodában pedig egy egyiptomi csapat készül.

Egyiptomi úszók tréningeznek Nyíregyházán. A megyeszékhelyen minden feltétel biztosított számukra a felkészüléshez, és remekül érzik magukat. Jelenleg még az időjárás is hasonló mint Egyiptomban. A csapat tagjai itt edzőtáboroznak, és kifejezetten Kovács Rita miatt jöttek, aki segít a sportolóknak a technika csiszolásában. 

Kovács Rita a napokban rangos elismerésben is részesült. Nyíregyháza Város Sportjáért Kovács „Bütyök” József –díjat kapott. Európa bajnok magyar hosszútávúszó, aki mögött bámulatos pályafutás áll.  800 méteres gyorsúszásban, majd a nyílt vízi úszás térhódítását követően a hosszútávokon kezdett el versenyezni. 16 szoros Világ Kupa győztes. Ezüstérmet nyert 1994-ben a 25 km-es világbajnokságon Olaszországban. Három érmet nyert Európa-bajnokságokon: aranyat 1997-ben 25 km-en, ezüstöt 2006-ban 10 km-en és bronzot 1991-ben 25 km-en. Győzött EB-n 5 km-en is. A perthi világbajnokságon 4. helyen végzett. Rita az 1996-os atlantai Olimpián 800 méteres gyorsúszásban úszott. Egyike volt azon kevés úszónak, aki 1960 és 2023 között egyszerre versenyzett olimpián medencében és nyílt vízen is. Edzőként Risztov Éva mestere volt, aki aranyérmet szerzett a 2012-es londoni olimpián. 

Az International Marathon Swimming Hall of Fame jelezte, Kovács Rita is tagja lesz a hosszútávúszók halhatatlanjainak. A beiktatásra tavaly New Yorkban kerül sor. Jelenleg a Sportcentrum edzőjeként gyerekekkel foglalkozik, de a szenioroknak is tart edzéseket. A külföldi sportolók között népszerűek a nyíregyházi sportlétesítmények. Jelenleg is van olyan atléta, aki az Atlétikai Centrumban készül az olimpiára, Romániából pedig egy női és egy férfi kézilabda együttes is érkezik a megyeszékhelyre. Ők a Continental Arénában dolgoznak majd.

Szerző: Dankó László

#kapcsolódó

Több mint 33.000 köbméter tűzifát igényeltek a NYÍRERDŐ Zrt.-től

Több mint 33.000 köbméter tűzifát igényeltek...

Véget ért a Belügyminisztérium által meghirdetett szociális tűzifaprogram Északkelet-Magyarországon....

Újra találkoztak a Nyíregyházi Iserlohn Bizottság tagjai

Újra találkoztak a Nyíregyházi Iserlohn...

A megbeszélés során több témát is érintettek a bizottsági tagok, együttműködve...