Temetőfejlesztések Nyíregyházán: az önkormányzat támogatásával több sírkert is megújult

Temetőfejlesztések Nyíregyházán: az önkormányzat támogatásával több sírkert is megújult

2024-ben jelentős fejlesztések valósultak meg önkormányzati támogatással a nyíregyházi temetőkben, különösen az Északi temető Pazonyi úti oldalán, ahol a könnyebb áthaladás érdekében a bejáratot kiszélesítették és új illemhelyeket alakítottak ki.

A városrészek sírkertjeiben napelemes térvilágítás és modern kamerarendszerek növelik a biztonságot, megelőzve a temetői lopásokat. A város temetői így korszerűbbé és biztonságosabbá váltak a látogatók számára.

Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Temetkezési Kft. igazgatója ismertette, az év legnagyobb beruházása az Északi temető Pazonyi úti bejáratának átalakítása volt. A közel 33 millió forintos projektből 28 millió forintot az önkormányzat fejlesztési forrásként biztosított. Tavaly a Korányi úti bejárat újult meg, így most mindkét oldalon korszerűsítették a belépési lehetőségeket.

 

Északi temető: nagyszabású bejáratfejlesztés

A bejárat rekonstrukciójának célja a közlekedés átláthatóságának, valamint a gyalogosok, kerékpárosok és személygépkocsival közlekedők kényelmének és biztonságérzetének növelése volt.  A felújítás során szélesebb bejáratot hoztunk létre, egy önálló gyalogossávot és egy korszerű beléptetőrendszert alakítottunk ki, valamint a kapu is megújult. A biztonságos közlekedés érdekében bejárat előtti kerékpárosút nyomvonalát áthelyeztük, és új illemhelyet is létrehoztunk, amely kulturált környezetet biztosít női, férfi és mozgássérült használók számára. Emellett a porta épülete is megújult, így a beruházás révén biztonságosabbá vált a közlekedés a Pazonyi úti bejáraton is  nyilatkozta Pénzes Tibor.

 

Napelemes világítás és kamerarendszerek

Nemcsak az Északi temető, hanem a városrészek sírkertjei is jelentős fejlesztéseken estek át. A nyírszőlősi, nagyszállási és borbányai temetőkben napelemes térvilágítást telepítettek, amely környezetbarát megoldásként szolgál, és hosszú távon energiamegtakarítást biztosít. Az orosi és borbányai temetőkben korszerű kamerarendszert építettek ki, amelyek növelik a biztonságérzetet, és segítenek megelőzni a temetői lopásokat. Ezek a fejlesztések kifejezetten a lakosság nyugalmát és biztonságát szolgálják, különösen a látogatási időn túl.

 

A fejlesztések, beruházások folyamatosak

Az év végén a temetkezési kft. a temetők karbantartásához szükséges eszközök beszerzését végzi. – Folyamatban lévő fejlesztéseink és beruházásaink során most, az év végéhez közeledve, elsősorban eszközpótló beruházásokat valósítunk meg, valamint olyan projekteket, amelyek jelentősen megkönnyítik az üzemeltetési tevékenységet és a gazdasági társaság működését. Például egy nagy teljesítményű ágdaráló berendezést vásároltunk, amivel a kertészeti park gondozása során keletkező gallyakat és kisebb ágakat kulturáltan és megbízhatóan tudjuk előkészíteni a megsemmisítésre – tette hozzá az igazgató.

 

A zöldterületek növelése is fontos

A fejlesztések során kiemelt figyelmet fordítottak a fásításra is: a temetők zöldítésének részeként közel 100 facsemetét és 90 díszcserjét ültettek el, amely szervesen illeszkedik a polgármester 2018-ban indított fásítási programjába. Bár a program ekkor indult, a város zöldterületeinek bővítése már 2011 óta folyik. A kezdeményezés célja, hogy minden városrészben gyarapodjon a faállomány, így nemcsak a közterületek szépsége nő, hanem a levegő minősége is javul. Az elmúlt tíz évben közel ötezer fát ültettek el városszerte, a legutóbbi akciók keretében például a Bujtoson és a Kertvárosban hoztak létre új zöldterületeket, ezzel segítve a klímaváltozás elleni harcot is.

Szerző: Boros Rita

#kapcsolódó

Magyarország történetének tizenhatodik népszámlálása kezdődik meg október elsején

Magyarország történetének tizenhatodik...

Október elsején kezdődik Magyarország történetének 16. népszámlálása, melyen...

"Messze van a Nyíregyházi kaszárnya” - előadás

"Messze van a Nyíregyházi kaszárnya”...

Az „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” előadássorozat keretében, Messze...