Túlmutat a szűkebb értelemben vett hagyományokon
Nem hiába tartják az ország egyik legízesebb fesztiváljának a Nyírségi Disznótorost, Nyíregyháza idén is bizonyított; ha ételről, italról, és vendégszeretetről beszélünk, akkor a Nyírség fővárosa a legjobb közé tartozik. A határon túliak közben azt bizonyították, hogy a fúziós konyhának, például egy erdélyi „csorba” levesnek is helye lehet a disznótoros menüsorban. Kósa Krisztián, mesterszakács pedig olyan különlegeséggel lepte meg a zsűrit, mint a rántott sertésfül. Az ÉAK roma dolgozói pedig a sertés „malactartójából” készítettek mesés pörköltet.
Autentikus környezetben
A Sóstói Múzeumfalu pedig autentikus környezetet biztosít a rendezvényhez. A különböző portákon és udvarokban elhelyezkedő csapatok lázas munkája között a látogatókat egyszerre nyűgözhette le a nyüzsgés, a lázas munka látványa, és közben ahogy telt az idő és készültek a finomságok, egyre többfélét kóstolhattak meg a látogatók, miközben mindenütt szólt a zene. Ha pedig ez nem lett volna elég számtalan árus kínálta portékáját a látogatók sisere hadának.
A csapatok ételeit István András, Szoboszlai Gyula és Cziránku István mesterszakácsok kóstolták végig és értékelték.
A meglepő ételsorok fesztiválja
„Meglepő, hogy egyre színesebb és egyre tartalmasabb menüsorral érkeznek a csapatok. Látható, hogy egyre fontosabbnak tartják, hogy legyen előétel, leves, és desszert is a hagyományos főételek mellett. A tartalmas sertésragu leves, vagy éppen az ízes „zalai” kaposztás leves nagy sikert aratott közöttünk. Cziránku István kollégám pedig megsüvegelte a malactartóból készült pörköltet. Láthatóan nagyon készültek a csapatok. Élmény volt kóstolni az ételeket!”
- fejtette ki István András, mesterszakács a zsűri elnöke.
Az eredményekről
A legjobb böllérnek járó serleget idén az Eissmann Automotive Hungaria Kft. kapta. A legjobb toroskáposztát a romániai Nagykapus csapata készítette. A legjobb hurkával a „Lokalista” Nyíregyháza Udvarháza büszkélkedhet. A legjobb májas a Korona és Prestito Kft. közös produkciójában készült és övék lett a legszebb és legízletesebb böllértál elismerése is. A legjobb véresnek járó díj a Lángoló Lovagoké lett. A legjobb kolbász díja Kaplonyba (Románia) került. Forralt borban és a legjobb desszertben a Hübner Kft. járt az élen. A legfinomabb levest a Baro Böllérek hozták össze. A legjobb főétel az ÉAK csapata készítette, ez volt a malactartóból készült pörkölt. A legmesésebb menüsort pedig a Vadász Garázs csapata állította össze.
Különdíjban részesült a Balkán étterem a malacgrilljükért, az ÉAK csapata a tradicionális roma ételekért, Béla király csapata a magas színű vendéglátásért, a Nemzeti Összetartozás csapat a „nemeztközi hagyományok” ápolásáért, a Baro Böllérek a kisbírójukért, a Kaplonyi betyárok pedig a portájukon átélhető hangulatért.