A hagyományok találkoznak a gasztronómiával, közösségi élményekkel és családi programokkal. A vendégeknek 3500 adag frissen sült lapcsánkát osztanak ki szombaton, a főzőcsapatok pedig ezer forintos kóstolójegy ellenében kínálják majd az ételeket.
Nyíregyháza belvárosa ismét egy nagyszabású rendezvénynek ad otthont a hétvégén. Szeptember 13-án és 14-én a Kossuth téren rendezik meg a Tirpák Fesztivált és a II. Erdők-Mezők Asztala Vadgasztronómiai Fesztivált. A kétnapos eseményen több mint százötven ételkülönlegességet, valamint színes kulturális programokat kínálnak a látogatóknak.
„Ez már több mint tíz éve hagyomány, hogy ősszel ezzel a fesztivállal indul a város nagyrendezvényeinek sorozata. Két alappillérre épül: az egyik a hagyományőrzés, a másik pedig a gasztronómia. Ha ez a kettő találkozik, abból születhet a legteljesebb élmény. A jóízű ételeket mindenki szereti, és ha mindezt a hagyományokkal ötvözzük, abból valóban különleges fesztivál születik” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón dr. Ulrich Attila önkormányzati képviselő.
Hatvan csapat, százötven íz
A két nap alatt mintegy hatvan csapat áll a bográcsok és sütők mellé. A főzőversenyen leveseket, főételeket, desszerteket és komplett menüsorokat bírál majd a zsűri, aki nemcsak az ízeket, hanem az ötletességet és a tálalást is értékeli. Az ételeket kóstolójeggyel lehet megvásárolni a főzőcsapatoktól. Egy darab jegy ezer forintba kerül, és a belváros öt pontján, valamint a Kossuth téren több helyszínen is megvásárolható. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Észak-Alföldi régiója idén egy-egy vándorserleget is útjára indít, amely évről évre a legjobb főzőcsapathoz kerül. A résztvevők többsége Nyíregyházáról és a térségből érkezik majd, valamint egy különleges vendégcsapat is részt vesz.
„A csapatok többsége nyíregyházi vagy a megyéből érkezik, de idén egy különleges vendéget is köszönthetünk. A messziről érkező, a helyiek körében is közkedvelt mohácsi busócsapat már negyedik éve vesz részt a böllér- és disznótoros fesztiválokon. Most pedig kilenc cserépedényben készítenek ételeket, ami önmagában is látványos, és elmondhatom, hogy nagyon ízletes” – ismertette Támba Miklós, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Észak-Alföldi régió megbízott elnöke.
Hagyomány és szórakozás kétnapos kavalkádban Nyíregyházán
A fesztivál szombaton reggel 9 óra 45-kor a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és a mazsorettek felvonulásával kezdődik, 10 órától pedig ünnepélyes megnyitóval folytatódik. Délelőtt és kora délután helyi kulturális csoportok lépnek színpadra, majd koncertet ad Josh és Betti, ezt követi a V-Tech, este pedig a Wellhello. A szombati napon a Nyíregyházi Televízió stábja is kötényt ölt, és csülökpörkölttel várja az érdeklődőket. Vasárnap a vadgasztronómiai programoké a főszerep, ahol szintén zsűri értékeli majd az ételeket.
„Vasárnap sült ételek, vadpörköltök és levesek is készülnek, de egészen különleges húsfélékkel is találkozhatnak a vendégek. Ilyen például a fürj, amelyet nálunk tenyésztenek is, de a környező országokban vadászható. Tudomásom szerint Finnországból érkezik fehérfarkú szarvas hús, amelyből hamburgert készítenek majd, és ha minden jól megy, jávorszarvas hús is, ami különleges módon lesz elkészítve” – fejtette ki ifj. Plavecz János, az Országos Magyar Vadászkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Területi Szervezetének elnöke.
Két nap ízekkel és élményekkel
Vasárnap délután a főzőverseny eredményhirdetésével, majd egy nagykoncerttel zárul a kétnapos rendezvénysorozat – hangzott el a sajtótájékoztatón.
Szerző: Szabó Gabriella