A Nyíregyházi Szakképzési Centrum felajánlásaként ugyanis megsütik Nyíregyháza város tortáját. Az 1200 szeletes óriástorta a „Krúdy kedvenc tortája” nevet viseli. Elkészítésében a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tanulói és oktatói vesznek részt.
A Nyíregyházi Szakképzési Centrum hagyományt szeretne teremteni azzal, hogy minden évben elkészíti a város tortáját. Idén pedig a régi hagyományokat kívánják feleleveníteni, mikor Krúdy Gyula kedvenc ízeit idézik meg ebben a tortában.
A hozzávalókat látva, igazi csemegében lesz része annak, aki szombaton megkóstolja a város tortáját:
A tésztája teljes kiőrlésű tirpák lisztből, kakaópor és kukoricaliszt keverékéből készül. A tölteléke fehér csokis, aszalt szilvás almatöltelék, mely kevés rumot és szilvalekvárt is tartalmaz. A tetejét mézes habcsók és csokoládépasztilla díszíti. Oldalát pedig pirított dióval panírozzák.
Az óriástortát 52 cukrásztanuló készíti a szakoktatók irányításával, amihez 1200 tojást, közel 40 kg lisztet, 20 kg cukrot, 30 kg aszalt szilvát, fél mázsa almát, vajat és mézet használnak fel.
A „Krúdy kedvenc tortáját” egy 210x190 centiméteres piramis tortaállványon tárják a nagyközönség elé, amit a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma asztalosműhelyében 2 héten keresztül 30 tanuló és szakoktatóik készítettek fenyőfából.
A Gasztrocsata tájjellegű ételei 11 órára készülnek el. Ekkor kezdődik a zsűrizés és a nagyközönség is ekkortól kóstolhatja meg az egyes tájegységek gasztronómiai kínálatát, kóstolójegy ellenében.
Délután 15 órakor kerül sor az eredményhirdetésre és a díjak átadására.
A monumentális tortát ezt követően vágják meg ünnepélyes keretek között, majd egy színpad melletti sátorban az érdeklődő városlakóknak kínálják kóstolásra.