SZÁZKÉT ÉVE TÖRTÉNT AZ ÖRMÉNY GENOCÍDIUM

SZÁZKÉT ÉVE TÖRTÉNT AZ ÖRMÉNY GENOCÍDIUM

Emlékezzünk közösen az örmény genocídium áldozataira!

1915 és 1917 között a tudományos források szerint 600-800 ezer örmény került erőszakos kitelepítés alá, sokukat lemészárolta az Oszmán Birodalom ifjútörök kormánya. – Az antant Gallipolinál történt partraszállása után, 1915 áprilisában született meg a végleges döntés az örmények kiirtására. Irányításával Shoukrie oktatási minisztert bízták meg, akinek munkáját Talaat belügyminiszter felügyelte. Az akciósorozat Isztambulban indult április 24-én az örménység vezetőinek, elsősorban az értelmiségiek deportálásával. Az első áldozatok között volt Komitasz, a szerzetes-zeneszerző, aki egész életét az örmény egyházi zene tanulmányozásának szentelte, valamint Siamantó, a híres költő is – olvasható a Rubicon történelmi magazinban.

 

Ma százkét éve.

 

A népirtás ötvenedik évfordulóján, 1965-ben egy teljes napon át tartó tömegtüntetés kezdődött az akkor még a Szovjetunióhoz tartozó Jerevánban, azzal a célkitűzéssel, hogy elismertessék a szovjet hatóságokkal az örmény genocídiumot. Rá két évre a jereváni Cicernakaberd dombon, a Hrazdan folyó felett elkészült az emlékmű, melyet azóta is minden év április 24-én százak keresnek fel, hogy virágokat helyezzenek el az örökmécses körül.

 

A 44 méter magas központi oszlop az örmények nemzeti újjászületését jelképezi. Mellette tizenkét táblát helyeztek el kör alakban, melyek a tizenkét elvesztett − ma Törökországhoz tartozó − tartományt szimbolizálják, a kör közepén pedig örökmécses lobog.

 

Farkas Fanni

#kapcsolódó

MA 90 ÉVES MICIMACKÓ

MA 90 ÉVES MICIMACKÓ

A. A. Milne elképesztő népszerűségnek örvendő könyve, a Micimackó kilencven...

A Szent Imre Katolikus Gimnázium is csatlakozott a Wass Albert felolvasó maratonhoz

A Szent Imre Katolikus Gimnázium is...

A Szent Imre Katolikus Gimnázium is csatlakozott a Wass Albert felolvasó maratonhoz...