BOTANIKUS KERTI SZÍNVARÁZS

BOTANIKUS KERTI SZÍNVARÁZS

Szeszélyes április ide, vagy oda, a tavasz már javában tombol a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikis Kertjében. Korábbi lapszámunkban is beszámoltunk arról, hogy érdemes egy sétát tenni a szabolcsi megyeszékhely legszínesebb virágpompában úszó parkjában, ami mostanra telje tavaszi díszbe öltözött.

– A kertbe látogatók lépten-nyomon színpompába borult növénykülönlegességekkel találkozhatnak. A különleges virágzatú japán cseresznye, a györgyike, az orgona és a kerti citrom is virágzik, ez utóbbinak augusztus környékén termése is lesz. A Japánkertben a vörös levelű juharok, a sárga magnólia, a borsófa és a júdásfa ad mesés összképet. A sziklakert is kezdi felvenni legszebb formáját, az örökzöld tatárvirág és balkáni pázsitviola gyönyörű ebben az időszakban. A tó partján érdemes megtekinteni a mocsári gólyahírt és a májusfát, a kertben elszórva pedig a szivárvány minden színében pompázó tulipánok tarkítják a kikapcsolódni vágyók útját – árulta el a kert dolgozója, Ónodi Henrik.


Az orgonát nem csak megcsodálni, illatozni is érdemes


Ha bejártuk a vadregényes park minden zegét-zugát, érdemes bemerészkedni a trópusi üvegházak komplexumába is. Az itt található golgotavirág és a palackfa több fajtája is díszbe öltözött, illetve a megbabonázó illatú trópusi jázmin különösen szép most, érdekessége, hogy egy tonnájából készítenek egy liter parfümöt.


A kert királya


És ez még nem minden, hiszen ha kellő óvatossággal járjuk be a kertet, és nem csapunk nagy zajt a Japánkert pagodájának környékén nagy eséllyel találkozhatunk az itt élő pávapárral és fiú utódjukkal, akik még inkább emelik a kert szépségét. Május 12-én pedig külön ajánlatos csoporttal, vagy egyénileg ellátogatni a botanikus kertbe, hiszen az itt dolgozók a nyíregyházi madarászokkal és erdészekkel közösen Madarak és fák napja programot szerveznek. A tavalyi rendezvényhez hasonlóan egész nap kézműves programok, madárgyűrűzés, odúmegfigyelés, fafaragás, odúkészítés és más izgalmas programok várják az érdeklődőket.

 

Szöveg és fotók: Farkas Fanni


#kapcsolódó

678 fertőzött 6 újabb személy elhunyt

678 fertőzött 6 újabb személy elhunyt

678 fertőzött 6 újabb személy elhunyt