A sipkaysok is készülnek a Tirpák Fesztivlra

A sipkaysok is készülnek a Tirpák Fesztivlra

EZER ADAG AJÁNDÉK SZILVÁS SÜTI A TIRPÁK FESZTIVÁLRA

Tirpák ételek újragondolva, új köntösbe öltöztetve – talán ez lehetne a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának jelmondata, amellyel városunk lakóit az Önkormányzat által szervezett idei Tirpák Fesztivál és Pálinkanapra csábítja (szeptember 23-24.). Vidékünkön, városunkban még mindig a mindennapok része egy jó disznótoros vagy a krumplis/almás/szilvás ételek!


 – A hagyományápolás minden időben fontos, de különösen igaz ez napjainkban, amikor elveszni látszanak a tradicionális népi ételek és velük a népi kultúra is – fogalmazott kérdésünkre Kellerné Rafaez Noémi, az iskola magyartanára. Városunk szakképző iskolája fontosnak tartja ezt a hagyományőrzést, amit hogyan lehetne jobban, mint a felnövekvő nemzedéknek megmutatva?



SEGÍTŐ SIPKAYSOK

 

Ezt szem előtt tartva a Sipkay már ötödik éve részt vesz a város hagyományőrző programjaiban. Az idei Tirpák Fesztivál és Pálinkanapra az alábbi menüvel készülnek (szombatra): rakott burgonyaleves kolbászmorzsával, toroskáposzta-burger, almás puffancs. Az iskola tanulói és a vendéglátó munkaközösség szakoktatói munkájukkal járulnak hozzá a városi rendezvény színvonalának emeléséhez. A diákok itt nemcsak segítenek az ételek elkészítésében, de részt vesznek a kóstoltatásban, árusításban, a felszolgálásban, sőt a külföldi testvérvárosi standokon hoszteszi teendőket is ellátnak német, angol vagy orosz nyelven. Egy iskola – ennyi képzés! Sokrétű profiljával, a Sipkay nyitott a turizmus, a vendéglátás, a kereskedelem és az idegenforgalom minden területén segíteni az utánpótlás nevelését.


SZILVÁSLEPÉNY VASÁRNAPRA

 

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a szombati Tirpák Fesztivál és Pálinkanap menüje után, mint egy ajándékként kívánja az iskola megmutatni diákjai felkészültségét a II. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokságon (vasárnap), ahol a hagyományos penyigei „nemtudom” szilva lesz az alapja a porlós tésztájú, fahéjjal ízesített szilváslepénynek, melynek receptje a következő:


– Végy négy bögre lisztet! Morzsold el egy bögre porcukorral és egy bögre zsírral! Tégy bele pici sót!
– Jó előre magvazz ki és darabolj fel másfél kiló szilvát, ízesítsd egy kávéskanál fahéjjal, dinszteld meg és hűtsd ki!
– A tésztát oszd ketté, a felét tedd a tepsi aljába, rakd a tölteléket a két lap közé úgy, hogy négy kanál penyigei szilvalekvárral kend meg az alsó lapot!
– Süsd 180–200 fokon 20–25 percig!



Vagy: jöjjön el a Tirpák Fesztiválra és kóstolja meg az ezer adag szilváslepény valamelyikét, mely vasárnap várja a város lakóit!

#kapcsolódó

V. Nyíregyházi Magyar Kard Napja

V. Nyíregyházi Magyar Kard Napja

Május 3-án (csütörtökön) ötödik alkalommal kerül megrendezésre Nyíregyházán...

Már csak egy hét és nyit a forgatag

Már csak egy hét és nyit a forgatag

Idén is színes programokkal vár a Kossuth tér! Az első adventi gyertyát december...