Amit tudni kell a tűzijátékokról

Amit tudni kell a tűzijátékokról

Tűzijáték csak szilveszterre! A szabadon megvásárolható pirotechnikai eszközök használata csak az év utolsó napján megengedett. A január 1-je reggel 6 óráig fel nem használt tűzijátékokat le kell adni az elárusítóhelyeken.



Petárdázni idén is tilos!

Nagy a választék az év utolsó napjaiban a pirotechnikai eszközökből, széles a kínálat, sokféle terméket árulnak. A pirotechnikai eszközök vásárlásának és felhasználásának szabályai az elmúlt évhez képest nem változtak. Vásárolni kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar nyelvű felirattal, illetve használati utasítással rendelkező termékeket lehet.

A hivatalos árusító helyeken nagykorú személyek a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékokat december 28-a és 31-e között megvásárolhatják, de azokat csak az év utolsó napján használhatják fel, december 31-én este 6 órától január 1-jén reggel 6 óráig. Kizárólag a tűzijáték használata megengedett, Magyarországon magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, illetőleg felhasználni.

A pirotechnikai termék birtoklása is pirotechnikai tevékenységnek minősül, ezért a szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Azt a pirotechnikai terméket, mellyel a szabálysértést elkövették, el kell kobozni. A fel nem használt tűzijátékokat január 5-ig az elárusító helyre vissza kell vinni, és azokat az eladó köteles térítésmentesen visszavenni.

A rendőrség ez évben is fokozott ellenőrzést végez azért, hogy megakadályozza a pirotechnikai eszközök illegális forgalmazását, árusítását és felhasználását. A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy a megvásárolt pirotechnikai termékeket mindenki az előírásoknak megfelelően, fokozott óvatossággal használja fel, hogy szórakozásuk ne veszélyeztesse sem őket, sem másokat.


Szoboszlai Tibor

fotó: internet

#kapcsolódó

Évnyitó a Bencsben

Évnyitó a Bencsben

Nézd meg a Nyíregyházi Szc Bencs László Szakközépiskolájának évnyitó ünnepségéről...