KRÚDYSOK A DEBRECENI IRODALOM HÁZÁBAN

KRÚDYSOK A DEBRECENI IRODALOM HÁZÁBAN

CSOKONAI NYOMÁBAN…

2018. március 2-án, péntek reggel osztályunk a vasútállomáson találkozott, hogy elinduljon Csokonai nyomába…

Utunk Debrecenbe vezetett, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumba. Amint leszálltunk a vonatról - a Szibériaihoz hasonló időjárás miatt - kissé rohanva vágtunk át a fél városon, hogy eljuthassunk a Debreceni Irodalom Házába. A Csokonai-kiállítást Dr. Lakner Lajos rendezte be, és ő is vezetett be minket Csokonai „gardróbjába”.


A kiállítás rendkívül interaktív volt, és Dr Lakner Lajos nagyon sok érdekes dolgot mondott, például, hogyan és miért éppen úgy rendezték be a kiállítást. Láthattuk Vajda Julianna mennyasszonyi ruháját, Csokonai furulyáját - ugyanis rendkívül szerette a zenét is -, valamint megtekinthettük Csokonai pipáját, édesanyja székét és szerelme gyűrűjét is. Különböző, kissé furcsa, de mégis érdekes termeken mehettünk végig, ahol Csokonai kéziratait tekinthettük meg, vagy akár a gondolataiba láthattunk bele. Volt egy olyan szobája is a múzeumnak, ahol megtervezhettük a saját költőnket, és a végén kaptunk egy verset, amit a „mi költőnk” írt. Szerintem mindenki ezt élvezte a legjobban.

Ezek után egy vetítés keretein belül Dr. Lakner Lajos érdekes dolgokat mesélt arról, hogy a debreceniek hogyan is viszonyultak a költőhöz, mert abban az időben „csodabogárnak” tartották, nem igazán értették a költészetét. Halála után sok vitát gerjesztett az emberek között. Volt, aki úgy gondolta, hogy kell neki emlékmű, volt, aki ezzel nem értett egyet - és ezek inkább a debreceni lakosok voltak.

Vezetőnknek köszönhetően elmehettünk a Déri Múzeumba is megnézni egy egyiptomi kiállítást, hogy milyenek voltak a temetkezési szokások abban az időben. Láthattuk a feltárt sírok maradványait, szarkofágokat; megtekinthettük, milyen volt a holttestek máglyán való elégetése vagy a koporsós temetés, lovas temetés, valamint a mumifikálásról olvashattunk, hogy miként és hogyan készítették elő a testeket a temetésekre. Rendkívül érdekes volt a kiállítás, és, ami engem igazán meglepett, hogy nagyon élethű volt.

A „kultúrsokk” után volt még egy kis szabadidőnk Debrecenben, és a hideg miatt mindenki a Fórum felé vette az irányt. Egy kis ebéd és vásárlás után visszaindultunk a vasútállomásra és magunk mögött hagytuk Csokonai emlékeit és szülővárosát.

Köszönjük Pál Andrea Tanárnőnek és Dr. Lakner Lajosnak, hogy lehetővé tették nekünk ezt a kis kirándulást Csokonai Vitéz Mihály szülővárosában.


Pápai Gréta, Tóth Panni 10.c

#kapcsolódó

Az orosz nyelv bűvöletében

Az orosz nyelv bűvöletében

A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium 11. c osztályos tanulója, Kosztan Krisztina...

Nagy éves horoszkóp 2019!

Nagy éves horoszkóp 2019!

Mit hoz 2019, a Merkúr éve az egyes jegyek szülötteinek?