Nem drágulnak a karácsonyfának szánt fenyők, sőt a nordmann olcsóbb lehet

2019.11.28.
Nem drágulnak a karácsonyfának szánt fenyők, sőt a nordmann olcsóbb lehet

Jó minőségű választékra és a tavalyihoz hasonló árszínvonalra lehet számítani az idén a fenyőfák piacán, ugyanakkor a legnépszerűbb fajta, a Nordmann-fenyő várhatóan 10-12 százalékkal olcsóbb lesz – közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a belföldön karácsonyra értékesített 2-2,2 millió fenyőből az import 500 000–600 000 darab, főleg Nordmann-fenyő érkezik az országba. A termelők 200-300 ezer darab fenyőt, leginkább lucfenyőt exportálnak.

A várható, átlagos eladási ár méterenként a lucfenyőnél az idén 3000 forint, az ezüstfenyőnél 4000–5000 forint, míg a Nordmann-fenyőnél 6000 forint lehet.

– tették hozzá.

Magyarországon 1500–2000 hektáron nevelnek fenyőfát, elsősorban Vas, Zala és Somogy megyében. A fenyőket átlagosan 5–10 évesen vágják ki.

Kitértek arra is, a Nordmann-fenyő iránti, évek óta erősödő keresletre válaszul, az elmúlt 10 évben nagy mennyiségben telepítettek ilyen fajtát, így az idén ebből a fajtából széles választék várja a vásárlókat. Az ezüstfenyő az utóbbi években ismét kedveltté vált, illetve a hagyományos illatot keresők változatlanul leginkább a lucot választják. Az utóbbi 5 évben nem telepítettek elég mennyiséget a lucfenyőből, így ebből idén nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiség.

A szervezet szerint célszerű őstermelőknél, bejáratott, megbízható árusítóhelyeken megvásárolni a fenyőfákat, mert olyan fákat árusítanak, amelyeket decemberben vágnak ki, ezért tartósabbak, szebbek.

 

hirado.hu