Így készülhettek a középiskolai felvételire - Hasznos tippek felvételizőknek

Így készülhettek a középiskolai felvételire - Hasznos tippek felvételizőknek

Hasznos tippek felvételizőknek.

Közeleg a középiskolás felvételi napja, ami sok diák számára az első igazi vizsgahelyzetben való megmérettetés lesz. Minél többet vizsgáztok majd, annál rutinosabbak lesztek, de valahol el kell kezdeni. Most összeszedtünk pár gyakorlati tanácsot, aminek segítségével felkészültebben érkezhettek a vizsgahelyszínre.


Természetesen az alap az, hogy annyit tanultok és készültök a vizsgára, amennyit csak tudtok. Az egyik leghasznosabb dolog, ha régi feladatsorokat oldotok meg, ezzel jól kiismerve a feladattípusokat. De ennyi felkészülés önmagában nem biztos, hogy elég. Az egyik kulcsfontosságú tényező az, hogy azt a tudást, ami a fejetekben van mennyire tudjátok hasznosítani, azaz mennyi ideig tudtok magas szinten koncentrálni. Ehhez az kell, hogy megtanuljatok jól és kitartóan összpontosítani. Ebben a cikkben ehhez kaptok néhány hasznos tanácsot.

Az is fontos, hogy ne izguljátok el a felvételi másfél óráját. Ha alapból izgulósak vagytok, érdemes relaxációs technikákat gyakorolni még a vizsga előtt, hogy magán a nagy napon már könnyedén tudjátok alkalmazni ezeket. Mivel tényleg sokaknak ez lesz az első igazi vizsgaszituációja, nem árt időben elsajátítani a vizsgahelyzetekhez szükséges hozzáállást - hiszen ennek később az érettségin és az egyetemen is nagy hasznát vehetitek majd.

A vizsga előtti este időben feküdjetek le, pihenjétek ki magatokat, ez kulcsfontosságú a jó szerepléshez. A vizsga reggelén egyetek valami laktatót, még akkor is, ha úgy érzitek, egy falat sem megy le a torkotokon, nehogy a túl alacsony vércukorszint miatt ne tudjatok jól gondolkozni. Persze az is fontos, hogy ne olyan reggelivel kezdjetek, ami megüli a gyomrotokat, mert így pont a vizsga alatt álmosodhattok el.

Ha már ott ültök a vizsga helyszínén, amennyire csak lehet, próbáljatok meg minden egyéb gondolatot, zavaró körülményt kizárni, és csak a feladatra összpontosítani. Néhány konkrét tipp:

  • Ha megkapjátok a feladatsort, először fussátok végig az egészet, mérjétek fel a terepet.
  • Mindig a könnyebb feladattól haladjatok a nehezebbek felé, így tudtok magatoknak bebiztosítani jó pár pontot.
  • Mindig alaposan olvassátok el a feladatot, ha kell húzzátok alá benne a leglényegesebb szavakat. Minden évben rengetegen veszítenek pontot azzal, hogy bár a faladatot jól tudták, nem olvasták el pontosan a kiírást, ezért nem azt csinálták, amit kértek tőlük (pl. aláhúzás helyett bekarikáztak).

Az időfaktor rettentően fontos, ezért, ha egy feladattal megakadtok, hagyjátok ott, menjetek tovább és ha lesz időtök, a végén visszatérhettek a félbehagyott feladathoz is.

Tervezzétek úgy az időtöket, hogy a végén arra is legyen pár percetek, hogy át tudjátok nézni a feladatokat. Mivel sok mindenre kell egyszerre figyelnetek, ezért könnyen lehet, hogy valamit elnéztek, elszámoltok, amit az ellenőrzéskor könnyedén lehet korrigálni.

Ha pedig készen vagytok a vizsgával, legyetek nagyon büszkék magatokra. Nagy dolgot tettetek: elindultatok a vizsgázások hosszú útján. Ha megjelennek majd a megoldókulcsok, nézzétek át őket. Nem az a cél, hogy a fejeteket a falba verjétek, ha netán hibáztatok volna, hanem hogy tanuljatok a hibáitokból.

Még ha nem is lesz még egy középiskolai felvételi az életetekben, érdemes már most felvenni azt a jó szokást, hogy a hibáitokat kielemzitek és annak megfelelően folytatjátok a tanulást. Ha a hibák fő oka a figyelmetlenség volt, legalább tudjátok, hogy ezt kell fejlesztenetek. Ha pedig bizonyos feladatokat nem értettetek, akkor többet kell foglalkozni a felkészüléssel. Minél inkább megismeritek magatokat, hogy hogyan működtök vizsgahelyzetben, annál hatékonyabban tudjátok majd fejleszteni magatokat.

A cikk szerzője: Hanula Erika tanulás-módszertan tréner

Eduline.hu

#kapcsolódó

Bejutottak az országos fordulóba a Kossuthból

Bejutottak az országos fordulóba a...

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium csapata bejutott a Semmelweis...

A tatamiról a kölcseys padba

A tatamiról a kölcseys padba

A tatamiról a kölcseys padba