Új attrakció Sóstón – Egyedülálló szökőkút, növekvő zöldfelület és több fa a központban

Új attrakció Sóstón – Egyedülálló szökőkút, növekvő zöldfelület és több fa a központban

Közel egymilliárd forintos Európai Uniós forrásból valósul meg az az új sóstói attrakció.

Közel egymilliárd forintos Európai Uniós forrásból valósul meg az az új sóstói attrakció, amely egy Magyarországon egyedülálló szökőkutat is magában foglal. Ezen kívül a parkosított városrészben a mostaninál több fa és megnövekedett zöldfelület várja majd az ide látogató vendégeket és a nyíregyháziakat egyaránt.


A sóstói fejlesztés leglátványosabb eleme az a szökőkút, mely az Aquarius Élményfürdő előtti, jelenleg még rendezetlen területen kap majd helyet. Emellett a beruházás tartalmaz más elemeket is. Többek között a térburkolati és zöldfelületi rekonstrukciót, trambulinparkot, három automata illemhelyet, tíz mobil árusítópavilont, valamint egy zenepavilont is. Emellett pedig kijavítják az élményfürdő előtti fás rész több évtizeddel ezelőtti ültetési és fenntartási hibáit, és mintegy húszezer négyzetméternyi terület kap új öntözőhálózatot - mondta el  Dr. Podlovics Roland a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója.

„Egy teljes zöldfelület lesz ennek köszönhetően, több lesz a zöldfelület, mint ami korábban volt, és emellett, hogy több fát is ültetünk vissza, emellett egy plusz attrakcióként Magyarország talán legegyedibb és legmagasabb tudással rendelkező köztéren funkcionáló látványszökőkútja lesz, ami hang-fényjátékkal fog tudni működni. Emellett a két meglévő szökőkutunk is felújításra kerül, egyébként mindegyik gránitburkolatot kap, a két szökőkút pedig összekötésre kerül, ott lesz egy állandó, olyan mint egy patak, merthogy 1,1 méter a különbség a két vízszint között.”

A csütörtöki projektismertető sajtótájékoztatón elhangzott, a beruházást számos alaptalan támadás érte, ezért Dr. Kovács Ferenc polgármester felkérésére megvizsgálták a pályázat részleteit. Ennek eredményeként egyáltalán nem csökken majd a zöldfelület a szökőkutas beruházásrésszel, ráadásul rendezettebb is lesz a terület. Viszont csökken a burkolt felület, szemben a mostani parkkal. A zöld rész pedig azért nem lehet még több, mert ez egyben katasztrófavédelmi felvonulási terület is. Ha pedig fű lenne a szökőkút mellett, azt hamar kitaposnák a látogatók.

„Látni kell, hogy ezen a beruházáson kétésfélszer annyi fa lesz mint amennyi volt korábban, és bár a tervek úgy készültek, hogy 250 négyzetméterrel kevesebb lesz a zöld felület, azonban polgármester úr kérte a szakértőket, hogy vizsgálják meg ezt a helyzetet, és ennek a vizsgálatnak a végén úgy sikerült változtatni, hogy 38 négyzetméterrel több lesz a zöldfelület is, tehát akik a zöldfelületek miatt aggódnak, azoknak nem kell aggódniuk, sőt, olyan attrakcióval bővül Sóstó, amelyre mindannyian büszkék leszünk majd valamikor 2021 augusztusában.”

- tette hozzá a sajtótájékoztatón Kósa Árpád, kabinetvezető.

Hangsúlyozta, ez az elmúlt 30 év legzöldebb városvezetése, ami nagyon sok mindenben megnyilvánul, az összes városi beruházást úgy tervezik, hogy lehetőleg legyen benne energetikai fejlesztés, de egy polgármesteri program keretében több ezer fát is ültettek már. Ha pedig Sóstóról beszélünk, a zöldfelület és az ültetett fák mennyisége itt is pozitív irányban változik - tette hozzá a kabinetvezető.

 

Fehér Attila

#kapcsolódó

27 ezer diák kezdi az iskolát

27 ezer diák kezdi az iskolát

180 tanítási nappal egy hét múlva, szeptember 1-jén elkezdődik a 2017-18-as...

A város több pontján elkezdődött a karácsonyi dekorációk felszerelése

A város több pontján elkezdődött a...

A város több pontján elkezdődött a karácsonyi dekorációk felszerelése