A legjobb szánkópályák Magyarországon!

A legjobb szánkópályák Magyarországon!

A legjobb szánkópályák Magyarországon

Végre leesett a hó, nincs is jobb program a hétvégén, mint szánkózni egy nagyot! A hóban csúszkálásnál nincs korhatár, kicsik és nagyok egyaránt élvezik. Kedvcsinálónak összeszedtük, hol vannak a legjobb magyarországi szánkópályák.,

Szánkózni jó. Emlékezzünk csak vissza gyermekkorunk teleire, amikor annyi hó esett, hogy szánkóval lehetett óvodába, iskolába járni, délutánonként pedig a kisdombon csúszkálni. A mi gyermekeinknek már kevesebb hideg tél adatik meg, vannak olyan kicsik, akik most látnak először havat, pedig bőven elmúltak már 1 évesek. A városban hamar elolvad a hó, a hegyekben viszont napokig megmarad: jó eséllyel rengeteg helyen lehet majd szánkózni ezen a hétvégén. Már csak a balesetmegelőzésre és a járványvédelmi szabályokra kell vigyáznunk!

Sípályán ne!

Az első és legfontosabb szabály: sípályán ne szánkózzunk! Az ok igen egyszerű: életveszélyes. Ha a szánkózó és a síelő ütközne, akkor jó eséllyel maradandó sérülés, csonttörés lenne a vége. Az összes hazai és külföldi sípályán tilos a szánkózás, akkor is, ha nem figyelmeztet rá tábla. Cserébe a kijelölt szánkópályákon sem lehet síelni.

Budapest és környéke

A fővárosban elsősorban a budai hegyek lejtőin érdemes próbálkozni, a Normafán az Anna-rét, illetve a Hármashatár-hegy közkedvelt szánkózóhely. A Tabánban és a Gellért-hegyen is akadnak bőven csúszásra alkalmas területek. A pesti oldalon a városligeti Király-dombot, illetve a Népliget szánkózó dombját érdemes meglátogatni. Kicsit távolabb, a Dobogókőn is találni szánkózásra alkalmas lejtőket. Figyeljünk arra, hogy ne a sípályán csússzunk, hanem inkább az átjátszóállomástól a sípálya tetejéig, avagy az Ady Endre úttól induló lejtőn. Visegrádon a Nagyvillám szánkópálya várja a csúszni vágyókat minden este 21:00 óráig.

Lejtők Észak-Magyarországon

A Duna túloldalán, Zebegényben 2012-ig sípálya is működött, melynek elkülönített szánkózóhelye is volt. Most mindkettő kitűnően alkalmas a csúszkálásra. Az Ipoly Erdő Zrt. Királyréten alakított ki szánkópályát, ott a szánkósok itt is gondtalanul élvezhetik a csúszás örömét. A Nagy Hideg-hegyen a sípályákon szánkózni továbbra is tilos. Bánkúton a szánkózni vágyók az erre elkülönített szánkópályát használhatják, valamint minibobot is bérelhetnek napi 500 Ft-ért. Szilvásváradon is van lehetőségünk a szánkózásra, egy sípályától elkülönített, 200 m hosszú, karbantartott szánkópálya várja a lelkes csúszni vágyó vendégeket. A Salgó és Somoskő várak ölelésében található Eresztvény szánkópálya önkéntes munkával készült 2017-ben.

Szánkózás a Mátrában

Hazánk legmagasabb hegye, a Kékestető közkedvelt célpont a szánkózóknak is. Az Angyalok tisztáson 60-80 m hosszú pályát élvezhetünk, illetve a Déli sípálya alján közel 1 km-es szakaszon szórakozhatunk. Ha túl nagy lenne a dugó a hegytető felé, érdemes a környező mátrai településeken is körbenézni. Mátrafüreden két szánkópálya található, igaz egy kis erdei sétával lehet csak megközelíteni őket. Az egyikhez 1,7 kilométert kell sétálni a központból indulva a sárga háromszög jelzésen. Gyöngyös irányába sétálva, a kisvasút nyomvonalát keresztezve pedig a Pipis-hegy lábához érünk, ahol szintén jókat lehet csúszkálni. Mátraházán a parkolóból a sárga háromszög jelzésen 330 métert haladva juthatunk el a szánkópályáig. Mátraszentimrén szánkózásra alkalmas kijelölt terület jelenleg nincs, ám az itteni és a bagolyirtási sípályák üzemen kívül vannak, ott meg lehet próbálni a csúszkálást. Mátraszentistvánon üzemel Hócsúszda Park, ez azonban sajnos idén zárva van.

További lehetőségek

A legkisebbek örömére az Eplényi és a Dunakömlődi sípályák mellett külön szánkódombon lehet csúszkálni. Veszprémben a Gulya dombhoz és Lackó forráshoz érdemes ellátogatni, és a Bakony erdeiben is sokfelé bukkanhatunk remek leejtőkre. Pécsen a Misina, mint hivatalos sípálya mellett biztosított a szánkózási lehetőség, de a Makár-tető, a Béke-Park, és a Rókus-domb is igazán közkedvelt a ródlizók körében. Sopronban több helyen is lehet szánkózni, ha van hozzá elég hó. A Dalos-hegyi sípályán egy elkülönített részen lehet csúszni, de remek pályák vannak a Szent István-parkban, a Bécsi-dombon és az erdei tornapályánál. Kőszegen pedig külön szánkópálya vár ránk a Szabó-hegyen.

csaladinet.hu

#kapcsolódó

Wesselényi hét képekben

Wesselényi hét képekben

Nézd meg a Wesselényi héten készült fotókat!

Bőrápolásról Semsei Máriával

Bőrápolásról Semsei Máriával

Bőrünk védelme, ápolása nagyon fontos. Hogyan tarthatjuk fiatalon állapotát?...