Interjú Ecsedi Noémi diákpolgármesterrel

Interjú Ecsedi Noémi diákpolgármesterrel

Hogyan éled meg az online oktatást? A fiataloknak szerinted ez mennyire jön be?

Másfél éve vagy Nyíregyháza diákpolgármestere. Milyen eseményeket emelnél ki az elmúlt időszakból?

2019 októbere, azaz a megválasztásom óta rengeteg eseményt sikerült megvalósítanunk. Időrendben haladva, a 2019-ben megválasztott új elnökség első, a Mustárházzal közösen szervezett rendezvénye a IV. Városi Verébavató volt. 13 iskola csapata versengett egymással a VMKK színpadán óriási szurkolótábor előtt, akik gondoskodtak a fergeteges hangulatról és a csapatok bíztatásáról is. Ezt követően 2020 januárjában második alkalommal valósíthattuk meg Nyíregyházán a Városi Ifjúsági bált, közel 180 nyíregyházi diák részvételével. Ugyan ezen év februárjában hagyományőrző jelleggel Városi Diákparlamentet szervezett irodánk. Első alkalommal, az eseményen nemcsak középiskolás diákok, hanem egyetemi hallgatók is részt vettek. A hagyományokhoz híven az esemény végén a fiatalok ismertették javaslataikat és ötleteiket Nyíregyháza városvezetésével. Sajnos a tavaszi időszakban munkánkat félbeszakította a koronavírus járvány, de a nyári hónapokat újra színes programokkal tölthettük meg. Nyárindító sütögetés, közös biciklitúra és szakmai képzés is megvalósulhatott a tavalyi nyár folyamán. Az évente visszatérő programok és képzés mellett természetesen más eseményeken is részt vehettek az érdeklődők. Ilyen volt például a karácsonyi témájú Red Party vagy a februári Farsangi Mulatság.

Hogyan éled meg az online oktatást? A fiataloknak szerinted ez mennyire jön be?

Úgy gondolom, a legtöbb diák nevében elmondhatom: nincs egyszerű dolgunk. Közel egy éve vagyunk már otthon, többségében egyedül, „bezárva”. Egyre jobban hiányzik mindenkinek a személyes kapcsolattartás élménye, az online oktatás –és immáron már tulajdonképpen életmód– következtében előforduló nehézségekkel pedig egyre nehezebben birkózunk meg. A remény azonban mindenkiben ég, hogy hamarosan visszatérhetünk a korábban megszokott, szabadabb életünkhöz. Természetesen a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda ebben a nehéz időszakban is nyitva áll a fiatalok előtt segítség gyanánt. Mindannyian átérezzük a jelenlegi helyzet nehézségeit, ezért igyekszünk segíteni egymásnak bármiben, amiben csak tudunk. Rengeteg reményt és erőt adhatunk egymásnak akár csak egy felszabadult, jó hangulatú videobeszélgetéssel is.

Szoktatok a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Irodával találkozni, hogyan tudtok most tevékenykedni?

A jelenlegi vírushelyzet sajnos nem engedi meg, hogy személyesen találkozzunk, de ez nem tántorított el minket a munkától. Továbbra is aktívan tevékenykedünk – az online térben. Minden héten online meetingeket tartunk, hol szakmai témákról, a tevékenységünkről, jövőbeli terveinkről, hol a különleges helyzetbeli mindennapjainkról. Nem volt könnyű feladat adaptálni a munkánkat az online térbe, hiszen ifjúsági szervezetként működésünk alapkövét képzik a személyes találkozók és programok.  Az internet lehetőségeinek köszönhetően a meetingjeinket viszonylag egyszerű volt az új életformához igazítanunk, ám a programokkal már nem volt ilyen könnyű dolgunk. Az októberi Városi Verébavató teljes hagyományos felépítését meg kellett változtatnunk annak érdekében, hogy ugyan online, de jubileumi ötödik alkalommal is megvalósulhasson. 2020-ban a verébosztályok feladata egy bemutatkozó videó elkészítése volt. Ezen videók továbbra is megtekinthetőek a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda Facebook oldalán.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? Hol, milyen programokon, eseményeken találkozhatunk terveitek szerint veletek?

Fiataljaik szinte minden héten új ötletekkel állnak elő, idővel ezek az ötletek pedig gondosan kidolgozott tervekké válnak. A nyár folyamán szeretnénk ismételten megrendezni tagjaik számára éves képzésünket, melynek keretein belül a diákok értékes tudásra tehetnek szert az ifjúságszakmával kapcsolatban, elsősorban nem-formális módszerek segítségével. Több nemzetközi ifjúsági cserének is otthont ad majd a Mustárház a közeljövőben. A változatos témájú cserékre többek között olasz, fehérorosz, török, macedón, spanyol, román és lenyel fiatalok is érkeznek majd. A szeptember 16-19. között Nyíregyházán megvalósuló színvonalas testvérvárosi találkozó szervezésében is aktívan részt vesz az iroda. A városvezetéssel folyamatosan kapcsolatot tartva, közösen ötletelve igyekszünk minél izgalmasabb, érdekesebb és ifjúságcentrikusabb programtervet összeállítani. Mindezek mellett folyamatosan várjuk a csatlakozni kívánó fiatalokat. A diákok e-mailben (nyiregyhazidpi@gmail.com) vagy Facebook (@nyirdpi) és Instagram (@nyiregyhazi_dpi) üzenetben is tudnak jelentkezni a DPI befogadó, lelkes fiatalokból álló csapatához.

 


#kapcsolódó

Egy különleges könyv, egy különleges író

Egy különleges könyv, egy különleges...

Bessenyei Gábor egy nem hétköznapi író. Urban fantasy regényeket ír, melyek...

Fergeteges bál volt a Vasváriban!

Fergeteges bál volt a Vasváriban!

A jó hangulat mellett, különleges dekoráció díszítette az iskolát!