Szeptember 22-én a Kossuth téren, szombaton a „szakma”, vasárnap pedig az amatőr főzőcsapatok mutathatják be főzőtudományukat a Nyíregyháziaknak, így a Fesztivál látogatói a hétvégén több tucat étel közül kóstolhatják meg kedvenc ételeiket. A standok terítékein többek között a kőttes kalácsot, az almás rétest, a szilvás párnácskát is megtalálhatják majd de asztalra kerül a csokis-almás óriáspalacsinta is. Szombaton a Népi ízek találkozójával veszi kezdetét a rendezvény, délelőtt 10 órakor. Nyíregyháza testvérvárosainak delegációi is képviseltetik magukat a fesztiválon, akik nemcsak városuk, régiójuk turisztikai kínálatával, hanem hagyományos népi ételeikkel és kulturális kínálatukkal is szeretnék megismertetni a nagyérdeműt. Szatmárnémeti, a Széri Kukurók néptáncegyüttessel érkezik és a közelgő színházi fesztivál programkínálatát mutatja be. Eperjesről, Rzeszówból, Bielsko Bialából és Ivano Frankivszkból egyaránt érkeznek főzőcsapatok a Fesztiválra.
A finom ételek mellett a zene és tánc sem maradhat el. 11 órakor fellép az Igrice Néptáncegyüttes, 15.30-kor a 4 for Dance, 17.30-kor a Folkfusion Band & Lifestyle, este fél 8-tól pedig élő koncertet ad az Irigy Hónaljmirigy.
A Tirpák Fesztivált szeptember 23-án, vasárnap a III. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokság egészíti ki. Civil szervezetek, munkahelyi közösségek sürögnek-forognak majd fakanállal a kezükben és több ezer ételt készítenek el a nap folyamán. Délután fél háromkor fellép a Szabolcs Néptáncegyüttes, a napot pedig négy órakor a Ham Ko Ham élő koncertje zárja.
A Fesztivál étlapja:
2018. szeptember 22., szombat
Tengeridarával töltött káposzta tejföllel, kenyérrel; Hagymás ropogós csülök kenyérrel, savanyúval; Toroskáposzta; Vadpörkölt; Körmös csülkös pacal; Strudli, lapcsánka; Kapros harcsagombóc túrós csuszával; Birkás töltött káposzta; Sztrapacska túrós-kápis; Szabolcsi-szatmári töltött káposzta; Lapcsánkaforgatag; Tanyasi birkapörkölt tarhonyával; Tirpák gyümölcsös sütik; Rétesek (almás, meggyes mákos); Almás porlós, Görhe; Szilvás habos; Bivalypaszuly berántva kolompérral; Bundásbokri házinyúl murokkal, kukoricakásával, rókagombával; Káposztás paszulyleves f. csülökkel; Ludaskása; Mákos guba krémleves; Töltött káposzta; Sous vide tarja baconös hagymás raguval; Kakukkfüves gombaraguval; Almáspite/almáspite vaníliafagyival, csokiöntettel; Töltött lángos (paprikás krumplis, szilvalekváros); Puliszkás-húsos-kolompéros ételek; Chilis bableves; Töltött káposztás lángos; Lángosos csirketorony; Csokis-almás óriáspalacsinta; Csülkös toroskáposzta; Almás lepény; Mandabokori káposztás tarkapaszuly-leves házi tejföllel; Csírásgaluska parasztosan; Nagyi csörögéje házi lekvárral; Szatmári töltött káposzta; Almás rétes; Káposztás béles; Szilvás párnácska; Tirpák kenyérlángos; Babgulyás; Káposztás sztrapacska; Vegyes tirpák rétes; Pogácsa; Sós perec; Sertéspörkölt tésztával; Szlovák hagyományos étel; Erdélyi csorba bárányból; Hagyományos kárpátaljai ételek; Lengyel hagyományos savanyú leves (żurek).
2018. szeptember 23., vasárnap
Birkapörkölt; Házi készítésű sütemény (kőttes kalácsok, rétes, darabos sütemények töltelékkel: meggyes, almás, mákos, diós, túrós, káposztás stb.); Cirkás paszulyleves; Hamis gulyásleves (disznóhúsból); Káposztás, fokhagymás tejfölös kapros sajtos lángos; Gombapaprikás, grillezett gomba; Jókai bableves; Mézes magvas csirkecomb grillen, házi ketchup (bográcsban); Baconös kelkáposztában sült sajtos rizottó; Kölesleves sonkás galuskával; Csülkös bableves tirpák módra; Hagymás vér, Grillhúsok, saláták, lapcsánka; Krumplival, szilvalekvárral töltött lángos; Házias töltött káposzta; Vasalt sertéstarja grillezett zöldségekkel; Babgulyás; Chilis bableves; Lángos (töltött káposztás lángos, lángos csirketorony); Csokis-almás óriáspalacsinta.
A Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma már harmadik éve segít a városlakók programjainak színessé tételében. A Nyíregyháza Város tortája, a szilváslepény és a kenyérlángos után most egy tirpák édességgel mutatják be szakértelmüket és látják vendégül a nyíregyháziakat. Kollonay István és Strankula Katalin mestercukrászok irányításával 3 nap alatt közel 60 cukrász tanuló segítségével készítik el a nyíregyházi városlakók vendéglátására szánt édességet. A tanulók és mestereik 750 tojást, 20 kg lisztet, 20 kg vanília krémet, 50 kg almát, 20 kg diót használnak fel a 3 nap alatt. Az édesség kiosztásában 30 vendéglátás-szervező tanuló fog segédkezni a Kossuth téren 2018. szeptember 23-án (vasárnap) 11:30-kor.