ÁTADTÁK A BENCZÚR ÉS BESSENYEI TERET NYÍREGYHÁZÁN

ÁTADTÁK A BENCZÚR ÉS BESSENYEI TERET NYÍREGYHÁZÁN

Ünnepélyesen is átadták a Zöld Város kialakítása Nyíregyháza területén című projekt keretében megújult Benczúr és Bessenyei teret.

Az 1,2 milliárd forintos, teljes uniós támogatású program során a jövő év végéig megtörténik még a Bujtosi városliget rehabilitációja, az Arany János utca növényállományának fejlesztése, a Pazonyi tér parkrekonstrukciója és egy szolgáltató épület kialakítása.



Helyszíni bejárással ünnepélyesen is átadták a megújult Benczúr és Bessenyei teret. A Bessenyei téren a színház főbejáratával szemben térkő burkolattal ellátott pihenőfelület épült, ahol egy új szökőkút is helyet kapott. A díszes, színes megvilágítású vízi-architektúra emeli a tér és a színházépület látványát és hangulatát. Ugyanitt egy 500 méter hosszú gumiburkolatú futópályát alakítottak ki a környező általános iskolák és a sportolni vágyók örömére. A pálya különleges alsó megvilágítása a késő esti kocogást is lehetővé teszi. A Benczúr téren fejújították a Vénusz szökőkutat, amit szilárd burkolat övez. A közelében térkő burkolatú pihenőfelületet alakítottak ki. Itt sakk asztal és 3 ülőkavics ad különleges, fiatalos lendületet a térnek. A gyerekek birtokba vehették a 21. század elvárásainak is megfelelő új játszóteret, mellette szociális épület létesült, ahol kézmosásra és WC használatra van lehetőség. A megújult játszótér a gyermekek biztonsága érdekében kerítéssel körbekerített, csillapított gumiburkolattal ellátott, biztosítja a 2-15 éves korosztály, valamint a mozgásukban korlátozott gyermekek és szüleik hasznos időtöltését.

A mai kornak megfelelő téralakítás

Mindkét tér parkjait stabilizált, vízáteresztő burkolatú tanösvények és terraway burkolatú sétányok teszik átjárhatóvá, amelyeket az újonnan épült közvilágítás az esti órákban is barátságossá tesz. A kihelyezett tanösvény táblák a green city elveket mutatják be. A tanösvények mellett a fákon terenként 1-1 darab rovarhotelt is elhelyeztek. Mindkét téren 1-1 USB csatlakozóval ellátott okos pad is található, amelyek napelemmel működnek és elektromos készülékek töltésére is alkalmasak. Vannak ülőkövek és napozóágyak, szemetes szelencék és kutyaürülék gyűjtő edények is. A beruházás során megtörtént a beteg növények kezelése vagy eltávolítása. A növényállomány megújulását 55 darab túlkoros fa telepítése biztosította a felújított rekreációs zöldterületen.

Folytatódnak a fejlesztések

Dr. Kovács Ferenc polgármester szerint egy nagyon szép, modern, de a régi értékeket megőrző parkfelújítás történt, ami reményei szerint nagyon sokáig marad a jelenlegi állapotában. A belváros megújítása folytatódik, már elkészült a Szabadtéri Színpad, jövőre felújítják a Benczúr téri óvodát, a színház melletti egykori tiszti klubot átalakítják és a Kállay Kúria átépítését is szeretnék befejezni. Emellett a tervek között szerepel, hogy a két teret övező járdákat és utakat is felújítják. A Zöld Város kialakítása Nyíregyháza területén című, 1,2 milliárd forintos, teljes uniós támogatású projekt során a jövő év végéig megtörténik még a Bujtosi városliget rehabilitációja, az Arany János utca növényállományának fejlesztése, a Pazonyi tér parkrekonstrukciója és a Bocskai utcán egy szolgáltató épület kialakítása.

Szoboszlai Tibor

#kapcsolódó

Már közel 500 házi karantént rendeltek el

Már közel 500 házi karantént rendeltek...

Már közel 500 házi karantént rendeltek el

Magas albérleti díj az egyetemi városokban

Magas albérleti díj az egyetemi városokban

Az egyetemi városokban drágábbak az albérletek, mint Magyarország többi településén....